Crnogorci se spremaju za uređenje šetališta Budva-Bečichi

PODGORICA – Crna Gora će u septembru raspisati međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje šetališta Budva – Bečići i dela obale, kako bi se uredilo naselje duž Budvanske rivijere koje je često ocenjivano kao deo koji smanjuje nivo kvaliteta tog turističkog područja, saopštilo je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

U tom preduzeću navode da država teži da kreira odgovarajuće okruženje za rast imidža destinacije i potencijal za njenu dalju promociju, ali i atraktivan prostor za nove preduzetničke aktivnosti.

Navode da je Budvanska rivijera turistički brend Crne Gore i jedna od prestižnih turističkih regiona Mediterana i da je u njoj u poslednjih 30 godina izgrađeno više objekata nego u dotadašnjoj istoriji.

Rast naselja, kažu u Javnom preduzeću za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, više je pratila briga za profitom nego osećaj urbanističkog reda i potrebe za očuvanjem ambijentalnih vrednosti i uređenja javnih prostora.

Konkurs za idejno rešenje šetališta Budva-Bečići i dela obale su raspisali Ministarstvo održivog razvoja Crne Gore, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Opština Budva.

Konkursne radove će vrednovati međunarodni žiri od sedam članova, a predviđen je nagradni fond u ukupnom iznosu od oko 60.000 evra.

Tema konkursa biće idejno rešenje promenade duž Slovenske plaže u Budvi i bečićke plaže dužine pet kilometara, kao i njihova veza kroz poluostrvo Zavala.

Pored pešačko-rekreativne, promenada treba da ima i funkciju ulice za dostavna i interventna vozila, a u sklopu rešenja treblo bi uraditi i idejno rešenje rasvete, urbanog mobilijara, kao i uređaja ili opreme za sakupljanje otpada.

(Tanjug)

Napišite komentar