U trendu

Čubajs: Energetska tranzicija stvoriće novu svetsku elitu

MOSKVA – Anatolij Čubajs, specijalni predstavnik predsednika Rusije za odnose sa međunarodnim organizacijama i održivi razvoj, predviđa formiranje nove svetske elite povezane sa globalnom energetskom tranzicijom, što bi moglo da se uporedi sa društveno-političkim i ekonomskim procesima industrijalizacije krajem 18. i početkom 19. veka.

Globalna energetska tranzicija je proces globalne transformacije energetskih sistema i odbacivanja tradicionalnih energenata kao što su ugalj, nafta i gas do ekološki prihvatljivijih i obnovljivih izvora energije.

„Zbog jedinstvene uloge energenata i energetskog kompleksa u ruskoj ekonomiji, zbog prirodnih resursa, tehnoloških potencijala i geografskog položaja, efekat koji će ova revolucija imati na rusku ekonomiju biće jedinstven u smislu mogućnosti koje bi mogle istovremeno da se ukažu“, predviđa Čubajs, prenosi TAS S.

Energetska tranzicija, nakon završetka 2020-ih godina dovešće do globalnog prestrojavanja i formiranja grupe vodećih zemalja koje će se otcepiti i formirati novu svjetsku elitu, predočava Čubajs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.