U trendu

Da li su otrovna jaja ušla u Srbiju?

Dok Češku potresa nova afera u vezi sa jajima zatrovanim fipronilom, nadležni u Srbiji ističu da su naši potrošači bezbedni. Naime, kompanija „Zelandija“, koja je u Češku iz Nemačke uvozila pasterizovana žumanca poreklom iz Holandije, nijedan ovakav proizvod nije uvezla na tržište Srbije. To je za „Novosti“ potvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede.

Avgustovska afera oko holandskih jaja, sa nedozvoljenom količinom insekticida, ovih dana dobija svoj nastavak. Sudeći po češkom slučaju, zatrovana holandska jaja su, umesto u korpi za otpatke, završila u novom proizvodu – pasterizovanim žumancima koje najviše troši pekarska industrija.

Po navodima iz čeških medija, tamošnja „Zelandija“ je u ovu zemlju iz Nemačke uvezla pasterizovana žumanca, ali i tečna belanca u ukupnoj količini od čak 7,2 tone. Međutim, poreklo jaja od kojih su ti proizvodi pravljeni je holandsko, a količina fipronila u njima čak 20 puta veća od dozvoljene. Oko 130 hotela i pekara bili su kupci ovih proizvoda, koji su očigledno delom već – pojedeni.

Česi sada povlače zatrovana žumanca i belanca sa tržišta i menjaju politiku kontrole uvoznih proizvoda, zahtevajući od svakog uvoznika da obezbedi dodatne dokaze o sprovedenim kontrolama.

Kompanija „Zelandija“ je, inače, međunarodna grupacija koja se bavi proizvodnjom i plasmanom sirovina i tehnoloških rešenja za pekarstvo, poslastičarstvo i konditorstvo. Glavno sedište je u Holandiji, u pokrajini Zeland. U našoj zemlji je prisutna od 2009. godine, otkako je osnovano preduzeće „Zelandija d.o.o“ Beograd, kao njena kćerka firma.

– Obaveštavamo vas da „Zelandija d.o.o“ ne uvozi navedene proizvode – rečeno je „Novostima“ u beogradskoj firmi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.