U trendu

Dvojica Holanđana pred sudom zbog otrovnih jaja

Dvojica Holanđana pojavila su se danas prvi put pred sudom zbog skandala sa zatrovanim jajima koja su se prodavala širom Evrope.

Dvojica muškaraca, koje su holandski mediji identifikovali kao Martina van de B. (31) i Matijsa IJ (24), pojavili su se na zatvorenom saslušanju pred sudijom u holandskom gradu Cvole, prenosi agencija Frans pres.

„Sudija je saopštio da ima dovoljno dokaza da oni ostanu u pritvoru. Državno tužilaštvo sumnja da su dvojica menadžera kompanije za dezinfekciju koristili fipronil na živinarskim farmama u Holandiji“, navodi se u saopštenju suda.

NJih dvojica se terete da su ugrozili javno zdravlje koristivši štetne supstance. Osumnjičeni menadžeri holandske kompanije „Čikenfrend“ uhapšeni su prošlog četvrtka, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji.

Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronil, prenosi agencija Rojters.

Milioni kokošjih jaja je povučeno sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronil, koji je popularan insekticid za tretiranje lkućnih ljubimaca na buve i krpelje, ali je zabranjen za upotrebu u prehrambenom lancu.

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim i kaže da samo velike doze tog preparata mogu izazvati oštećenje organa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.