U trendu

Dajmler kupuje baterije za električna vozila za 20 mlrd €

FRANKFURT – Kompanija Dajmler planira kupovinu baterijskih ćelija u vrednosti 20 milijardi evra do 2030. godine u okviru priprema za masovnu proizvodnju hibridnih i električnih vozila, saopštio je danas nemački proizvođač automobila Mercedes-Benc, koji posluje u sastavu Dajmlera.

Ova kompanija je jedan od mnogobrojnih nemačkih proizvođaca automobila koji rade na ogromnom širenju u sektoru električnih vozila, imajući u vidu da su evropski regulatori doneli stroge propise o emisiji toksičnih gasova iz dizelaša, izveštava Rojters.

„Kupovinom baterijskih ćelija u vrednosti većoj od 20 milijardi evra sistemski sprovodimo transformaciju za električnu budućnost naše kompanije“, izjavio je glavni izvršni direktor Diter Zeče.

Iz Dajmlera nisu želeli da kažu koji će dobavljači dobiti ugovore.

Kompanija već ima ugovore o nabavkama baterijskih ćelija sa korejskim firmama SK Inovejšen i LG Kem i sa kineskIm dobavljačem Kontemporari Ampereks Tehnolodžijem, budući da planira da do 2022. izbaci na tržište 130 električnih i hibridnih vozila, pored električnih kombija, autobusa i kamiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar