U trendu

Damjanovic: Sto pre uspostavit direktan platni promet sa SRB

PODGORICA – Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović izjavio je da očekuje da ubrzo budu razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, kako bi se eliminisala ta dugogodišnja barijera u poslovanju i smanjili troškovi građanima i privredi.

„Verujem da ćemo u najkraćem mogućem roku rešiti bespotrebnu kočnicu u ekonomskoj relaciji Crne Gore i Srbije. Videćemo da li će to biti kroz takozvani sistem kliringa, koji postoji, ili kroz sistem platnog prometa u skladu sa standardima EU“, rekao je Damjanović, prenosi portal CdM..

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija je iniciralo pitanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije i uputilo dopis Centralnoj banci (CBCG) za rešavanje tog dugogodišnjeg problema.

“Komunikacija između CBCG i Narodne banke Srbije (NBS) je uspostavljena. Očekujemo brzo konkretne predloge modela rešavanja ovog višedecenijskog problema, koji je velika biznis barijera privredama dve države, poskupljuje i otežava im poslovanje, dok pojedine banke ekstra-profitiraju“, naglasio je Damjanović.

Iz resornog ministarstva podsećaju da su se vlade dve države, prilikom nedavne posete crnogorske delegacije Beogradu, saglasile da se direktni platni promet mora što pre regulisati.

Skupštini Crne Gore je dostavljen Predlog zakona o platnom prometu i očekuje se da u najskorijem roku bude rasprava o predlogu, kao doprinos rešavanju ovog pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar