U trendu

Dan DRI – 178 godina nadzora nad trosenjem javnih sredstava

BEOGRAD – Državna revizorska institucija danas obeležava 178 od uspostavljanja nadzora nad trošenjem javnih sredstava.

Zakonom o ustrojstvu 26. jula 1844. godine osnovana je Glavna kontrola, preteča današnje DRI.

U tadašnjoj Kneževini Srbiji tog dana je započeo nadzor nad trošenjem javnih sredstava i zbog toga se i današnji datum obeležava kao dan DRI, navodi se u saopštenju DRI.

Glavna kontrola je osnovana kako bi bila „stub i branič od pohlepe i nemara onih koji su na vlasti“, a njeno osnivanje predviđao je i Sretenjski ustav.

Služba, malo mlađa od savremene srpske države, bez obzira na različite sisteme i režime i državni okvir, u kontinuitetu je vodila računa o trošenju državnog novca, sve do osnivanja moderne, nezavisne Državne revizorske institucije.

Uprkos tome što je menjala organizacione oblike, ova značajna institucija već 178 godina postoji sa istim ciljem, a to je da brine o javnim sredstvima.

Nekada „računoispitateljima“, a danas državnim revizorima zadatak je isti, a to je kontrola trošenja državnih para i upravljanje javnom imovinom.

Danas je DRI, na čelu sa predsednikom i generalnim državnim revizorom Duškom Pejovićem, moderna, transparentna i efikasna institucija koja Narodnoj skupštini, kao i celokupnoj javnosti, pruža nezavisne i objektivne informacije o tome kako se raspolaže novcem poreskih obveznika, ističu iz DRI.

Pejović je istakao da je DRI prihvaćena u ulozi nezavisnog čuvara javnih finansija kojem građani Srbije veruju i naglasio da je u nadležnosti DRI više od 11.000 korisnika javnih sredstava, potencijalnih subjekata revizije, navodi se u saopštenju.

Prateći trendove u svetu, DRI jača sprovođenje revizije svrsishodnosti poslovanja čiji je cilj ocena da li se sredstva koriste efikasno, efektivno i ekonomično i u skladu sa planiranim ciljevima.

Iz godine u godinu DRI povećava broj izveštaja koji se odnose na ovu vrstu revizije, a uvodi i nove vrste revizija u godišnji program.

„DRI će nastaviti da bude jaka, nezavisna i stručna institucija, ravnopravna sa drugim vrhovnim revizorskim institucijama u razvijenim zemljama. Ova institucija pruža kvalitetne revizorske usluge, usklađene sa međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija, radi u interesu poreskih obveznika i na taj način, pomaže naciji da domaćinski troši novac“, rekao je dr Pejović, navode iz DRI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.