Danas isplata penzija za one koje ih primaju na tekući račun

BEOGRAD – Oktobarske penzije biće danas isplaćene svim penzionerima koji ih primaju preko tekućeg računa.

Prvi deo oktobarske penzije juče su dobili oni koji ih primaju na kućnu adresu, ili podižu na šalterima pošta.

To će biti prvi put posle četiri godine da se penzionerima primanja vraćaju na staro uz određeno uskladivanje.

Ukupna primanja svih korisnika penzije u novembru će biti uvecana za najmanje pet odsto u odnosu na ono što su primili u prethodnom mesecu.

Navedeni novčani iznos biće, u različitom iznosu, isplaćen svim korisnicima čija je penzija u isplati za septembar iznosila do 32.384,67 dinara, odnosno cija penzija za oktobar, nakon prestanka umanjenja, iznosi do 34.003,90 dinara.

Za korisnike penzija čija primanja za septembar i oktobar iznose do 26.643,75 dinara, odnosno nisu ni bile snižavana, uvećanje primanja biće ostvareno isplatom novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju.

Većina penzionera dobiće pet odsto povišice, a ostali, zbog ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, od osam do 13,3 odsto više nego pre umanjenja.
Ministar finansija Sinisa Mali poručio je juče da će penzije biti sve veće kako Srbija bude beležila rast iz godine u godinu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da će insistirati na tome da penzije rastu kad god vidi da je stanje budžeta dobro.

Kako je naveo, penzije ne smeju da prate rast cena na malo, već moraju da rastu mnogo više od toga. Istakao je da penzioneri zaslužuju mnogo bolji standard.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.