U trendu

Danas otvaranje privredne izloĹžbe „Ekspo-Rusija Srbija“

Međunarodna privredna izloĹžba „Ekspo-Rusija Srbija (Expo RuĹĄia Serbia) 2017″ i Četvrti Beogradski poslovni forum na kome će učestvovati oko 200 predstavnika srpskih i ruskih kompanija, ali i drugih zemalja jugoistočne Evrope, počinje danas u Beogradu u hotelu Metropol. Manifestacije u okviru ove izloĹžbe će trajati do 17. marta .

Kako je najavljeno na konerenciji za novinare tokom održavanje tih manifestacija biće organizovan veliki broj okruglih stolova, prezentacija ruskih i srpskih kompanija, kao i sastanci učesnika sa predstavnicima ministarstava i bilateralni susreti privrednika.

Cilj Četvrte međunarodne privredne izloĹžbe „Ekspo -Rusija Srbija 2017″, kako je istaknuto, je dalje intenziviranje ekonomskih odnosa između Rusije i Srbije u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kao i unapređenje privredne saradnje sa drugim zemljama regiona.

Tematske sekcije izložbe biće: energetika i tehnologije za uštedu energije, rudarstvo, mašinogradnja i metalurgija, vazdušni, zeleznički i drumski saobraćaj, agroindustrijski kompleks, građevinarstvo, industrija nafte i gasa, visokotehnološke i inovativne oblasti, bankarstvo, telekomunikacije, medicina, obrazovanje, kao i turizam.

Kako je najavljeno, poseban blok biće posvećen prezentaciji robe široke potrošnje.

U okviru poslovnog programa izloĹžbe i poslovnog foruma, odrĹžaće se i diskusije na temu „ „Razvoj političke i ekonomske saradnje u cilju uspeĹĄne realizacije zajedničkih projekata od balkanskog regiona i opĹĄtevropskog značaja“ i konferencija „Slobodne zone i industrijski parkovi budućnosti“.

Predsednik organizacionog obora privredne izložbe David Vartanov kazao je da su ovakve manifestacije najkraći put za uspostavljanje i bolju sradnju između Srbije i Rusije.

Podsetio je da se izložba Ekspo Rusija organizuje svake godine u osam zemlja i da je u svakoj zemlji dobila status najvećeg i najznačajnijeg poslovnog događaja, jer su najkraći put za uspostavljanje uspešne saradnje koje vode ka otvaranju novih radnjih mesta.

Šef trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji Andrej Hripunov kazao je da Srbija i Rusija imaju tradiciobnalnu dobru saradnju, ali da uvek ima prostora za njeno unapređenje posebno u oblasi biznisa .

Prema njegovim rečima, velike mogućnosti dve zemlje za unapređenje saradnje postoje u oblasti poljoprivrede, navodeći da će na izložbi biti predstavnika oko 15 trgovinskih mreža iz Rusije koje su zainteresovane za saradnju sa poljoprivrednicima iz Srbije, kao i da se upoznaju sa Poljoprivrednom korpoeracijom Beograd (PKB) iz Padinske Skele koju u narednim danima planiraju da obiđu.

On je najavio da će se na Izložbi Ekspo-Rusija Srbija, pored predstavnika kompanija iz različitih oblasti, predstaviti i oko 20 regiona Rusije.

Prema rečima Hripunova, na tržištu Rusije postoji tražnja za srpskim proizvodima jer su konkurentni, ali u buduće bi bilo dobro ukoliko bi se saradnja dve zemlje podigla na viši nivo, odnosno da se pređe na proizvodnju zajedničkih proizvoda . Predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) Daniela Čabarkapa kazala je prehrambena industrija posebno prepoznata kao grana gde bio mogla da se unapredi saradnja dve zemlje, precizirajući da je u prošloj godini rast izvoza iz Srbije u Rusiju porastao za 9,7 odsto kao i da u ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda u Rusiju iz Srbije 25 odsto čini sveže i sušeno voće.

Kako je najavljeno, na svečanom otvaranju očekuje se prisustvo rukovodstva Srbije, članova kabineta ministara, predstavnika poslovnih krugova i diplomatskog kora.

Organizator IzloĹžbe je druĹĄtvo „ZarubeĹž-Ekspo“ pod pokroviteljstvom Trgovinsko-industrijske komore Rusije i Privredne komore Srbije (PKS), uz podrĹĄku DrĹžavne Dume i Saveta Federacije, ministarstva inostranih poslova, za ekonomski razvoj, industrije i trgovine , obrazovanja i nauke i poljoprivrede Rusije, zatim ambasada dve zemlje, kao i Trgovinskog predstavniĹĄtva Rusije u Srbiji.

Organizatori su i Međunarodna asocijacija svetskih fondova (MAFM), RoĹĄotrudničestvo i Ruski centra za nauku i kulturu u Srbiji „Ruski dom“ kao i rukovodstava drugih zemalja Balkanskog poluostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.