U trendu

Danas pocinje Međunarodna konferencija o mineralnim resursi

BEOGRAD – Jedanaesta Međunarodna konferencija o mineralnim resursima u Srbiji, pod nazivom „Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“, biće održana danas i sutra u Beogradu.

Organizator konferencije je kompanija TGI Group International, a pokrovitelji su Ministarstvo rudarstva i energetike i ambasade Kanade, Velike Britanije, Australije, Finske, Švedske, Geološko-rudarska asocijacija Srbije (GRAS) i Kanadsko-srpsko udruženje CANSEE.

Najavljeno je prisustvo velikog broja zvaničnika i stručnjaka iz sektora rudarstva i geologije iz Srbije, regiona i sveta.

Na otvaranju konferencije, u hotelu Metropol, govoriće ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ambasador Kanade Giles Norman, ambasador Finske u Srbiji Kimmo Lahdevirta, ambasadorka Švedske Annika Ben David i ambasador Australije Daniel Emery, Martin Vickers MP član parlamenta Velike Britanije, trgovinski izaslanik za Zapadni Balkan.

Svoj doprinos kao govornik daće i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Konferencija ima za cilj razmenu informacija i ideja iz oblasti rudarstva, geologije i geofizike, a fokusiraće se na značajan doprinos rudarskog sektora na ekonomski razvoj zemalja.

Na konferenciji će govoriti i najviši članovi lokalne, regionalne i svetske poslovne zajednice i državni zvaničnici. Pored učesnika iz Srbije, pozvani su govornici iz Kanade, Velike Britanije, Australije, Nemačke, Belgije, Poljske, Bugarske, Republike Srpske, Severne Makedonije i Crne Gore.

Konferencija daje perspektivu svetskog rudarskog iskustva u domenu uticaja COVID-19 pandemije na geološko-rudarsku industriju, takođe i izazova u geološkim i rudarskim aktivnostima u Srbiji i regionu, kao i značaja održivog rudarstva.

Rudarska konferencija, takođe, daje osvrt na najvažnije faktore u pomenutoj pandemiji: procene rizika i važnosti bezbednosti i zdravlja na radu, uticaja pandemije na lokalne zajednice i regionalni razvoj, globalnih trendova finansiranja rudarstva, kao i perspektivu pametnog rudarstva kroz inovacije u opremi, tehnologiji i socijalnoj sferi.

Cilj ove konferencije je da poveže investitore i eksperte iz rudarskog sektora sa svim relevantim vladinim, finansijskim i društvenim stejkholderima.

Teme konferencije su posvećene najvećim izazovima u razvoju rudarskih projekata u Srbiji, ključnom elementu u pandemiji: proceni rizika, važnosti zdravlja i zaštiti bezbednosti na radu.

Takođe, tema će biti i rudarska perspektiva i izazovi tokom COVID-19 krize, iskustva iz regiona, budućnost pametnog rudarstva: inovacije u opremi, tehnologiji i socijalnoj sferi, rudarstvo i lokalne zajednice: doprinos rudarstva lokalnin opštinama i stanovništvu, rudarstvo i održivi razvoj, globalni trendovi finansiranja rudarstva i sporna pitanja.

Raspravljaće se i o žanama u rudarstvu, na koji način žene uspevaju da reše izazove, o novom zakonu u rudarstvu…

Medijski sponzori konferencije su Tanjug, eKapija i Industrija magazin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar