U trendu

Danas pocinju pregovori sa MMF o buducim nacinima saradnje

BEOGRAD – Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi danas u Beograd da bi sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarali o budućim načinima saradnje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ovu posetu je krajem prošlog meseca najavio ministar finansija Siniša Mali, koji je rekao da sadašnji aranžman sa MMF-om ističe u januaru sledeće godine, a da jedna od tema razgovora može biti „stend baj“ aranžman“, zbog situacije u svetu.

„To bi bila dodatna doza sigurnosti i za strane investicije. Mogli bismo povući neka sredstva MMF-a mnogo povoljnija nego što su sada u svetu, zbog krize“, istakao je Mali.

On je objasnio da država trenutno raspolaže sa 2,5 milijarde evra, ali da mora da ima dovoljno novca na računu, zbog krize nastale ratom u Ukrajini i poskupljenja energenata.
„Nemamo nikakav problem, otplaćujemo sve obaveze na vreme. Daleko smo od problema koje druge države imaju sa javnim dugom“, rekao je Mali.
Podsetio je da je javni dug Srbije danas 31,5 milijarda evra, što je ispod 53 odsto BDP-a, ali je dodao kako je naš BDP 60,2 milijarde i krajem godine će biti „najveći u istoriji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar