U trendu

Danica Popović: Akcize u Srbiji rastu da bi država popunila prazan budžet

Akcize u Srbiji su porasle jer je to jedan od načina da država popuni budžet koji je prazan, a jedan od razloga je i neselektivno davanje novca građanima, rekla je danas profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović gostujući na N1.

Popović je istakla da se akcize ne povećavaju po nekom pravilu, već kada država odluči da su joj potrebne pare, a da su državi potrebne pare jer je neselektivno i neozbiljno delila novac građanima.

„Ako je vama privredni rast oko nule, ili jedan, a vi date penzionerima koliko ste rekli, pa jednima, pa drugima, to krpite na dva načina: tako što se zadužite i podignete poreze pa da uzmete od naroda kojem ste već dali. Mi radimo za sada samo iz akciza“, zaključila je Popović.

Ona je kritikovala štampanje novca koje ne prati privredni rast i predočila da se tako dolazi u sitaciju da postoji mnogo više novca, a isto robe, što čini da se novac obezvredi.

„To je inflacija. Ako je 10 odsto inflacija, moja plata je 10 odsto realno niža. I to se zove inflacioni porez“, rekla je Popović.

Ona je ocenila da je hvaljenje vlasti da su plate „nikad veće“ nerazumljivo, pogotovo imajući na umu da je stanovništvo Srbije živelo u hiperinflaciji kad su plate bile u milionima i milijardima dinara.

„Tada se političari nisu time hvalili, a ovi danas se time hvale. Ako se hvalite inflacijom, daleko smo dogurali“, dodala je Popović.

Uzrok poskupljenja struje je, kako je rekla Popović, loše upravljanje i velika šteta koja je napravljena Elektroprivredi Srbije, kao i da je cena struje inače niska jer se dobija na prljav način.

„I upravo vam je zato potreban novac da dovedete sistem u red, da biste ga održavali na odgovarajućem nivou. I samo je pitanje trenutka kada će se desiti neka ozbiljna havarija sa ovakvim sistemom“, izjavila je Popović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар