U trendu

Debi na Honkoškoj berzi doneće „Alibabi“ do 12,9 mlrd $

HONG KONG – Tražnja za akcijama kineske kompanije za onlajn trgovinu „Alibaba“ dostigla je na inicijalnoj javnoj ponudi na Honkoškoj berzi oko 12,9 milijardi američkih dolara, javlja agencija Rojters.

To je najvredniji listing u tom gradu u poslednjih devet godina i svetski rekord za jednu prekograničnu sekundarnu javnu ponudu, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju „Alibabe“ se navodi da je kompanija utvrdila cenu na 176 honkoških dolara (22,49 američkih dolara) po akciji, što je za 2,9 odsto niže u odnosu na cenu na zatvaranju Njujorške berze.

To znači da će „Alibaba“ sa planiranim obimom emisije prikupiti najmanje 88 milijardi honkoških dolara (11,3 milijarde američkih dolara), navodi britanska agencija.

Međutim, ukoliko kompanija primeni takozvanu „greenshoe“ opciju, odnosno odredbu iz ugovora o IPO-u koja emiteru dozvoljava da investitorima proda više akcija nego što je planirao ako interesovanje bude veće od očekivanog, debi „Alibabe“ na Honkoškoj berzi bi mogao da dostigne ukupan iznos do 12,9 milijardi američkih dolara.

Kompanija „Alibaba“ je, takođe, kao oznaku za svoje akcije odabrala berzanski kod „9988“, koji kombinuje dva najsrećnija broja u kineskoj kulturi i koja zajedno simbolišu dugotrajan prosperitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.