U trendu

Delegacija Srbije na Prolećnom zasedanju MMF i Grupacije Svetske banke

BEOGRAD – Delegacija Srbije, koju predvodi guvernerka Narodne banke Srbije i guvernerka Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković, učestvovaće na Prolećnom zasedanju MMF i Grupacije Svetske banke, koje se održava od danas do 16. aprila u Vašingtonu.

Tom prilikom, delegacija Srbije vodiće bilateralne razgovore sa rukovodstvom i predstavnicima ovih institucija u okviru nastavka kontinuirane saradnje i podrške očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti naše zemlje i nastavku strukturnih reformi, saopštila je NBS.

Naša delegacija učestvovaće i na sastanku konstituence Švajcarske, čiji je Srbija deo, kao i sastanku zatvorenog tipa koji direktor Sektora za Evropu Međunarodnog monetarnog fonda organizuje sa guvernerima i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope, i na kome će biti razmatrani ekonomski izgledi i izazovi za Evropu za naredni period.
Delegacija Srbije sastaće se i sa velikim brojem investitora kojima će predstaviti dosadašnje rezultate, unapređen poslovni ambijent i ekonomski potencijal naše zemlje.

Između ostalog, delegacija Republike Srbije će na investitorskoj konferenciji J.P Morgan-a, u okviru sesije posvećene zemljama sa tržištem u razvoju predstaviti ekonomske izglede i izglede monetarne politike u Srbiji.
Tokom Prolećnog zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa ovih međunarodnih finansijskih institucija – Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

Na ovim sastancima razgovaraće se o najnovijim globalnim ekonomskim kretanjima i izgledima, uz poseban osvrt na istovremene izazove koji uključuju visoku inflaciju, visok nivo duga i pooštrene globalne finansijske uslove u okolnostima izraženih geopolitičkih tenzija.

Razmatraće se kako multilateralna saradnja može da pomogne u rešavanju aktuelnih ekonomskih izazova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.