U trendu

Delo: U SLO do kraja godine mozda proizvodnja kovid vakcina

LJUBLJANA – Slovenačka vlada je u pregovorima sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom „Novartis“ o proizvodnji vakcina protiv kovida-19 u Sloveniji, piše danas ljubljanski list „Delo“.

O toj su mogućnosti nedavno govorili slovenački ministar za zdravlje Janez Poklukar i Robert Ljoljo, direktor farmaceutske kompanije „Lek“ koja je u vlasništvu „Novartisa“, prenosi Hina.

Intenzivni kontakti slovenačke vlade sa „Novartisom“ o tome traju već nekoliko meseci, pošto se predsednik slovenačke vlade Janez Janša još u maju sastao sa Ričardom Sejnorjem, direktorom „Sandoza“, generičkog odeljenja „Novartisa“, najavivši tada da bi proizvodnja vakcina u Sloveniji mogla početi pre kraja ove godine, navodi vodeći slovenački list.

Pregovori se odnose na uslove poslovanja u Sloveniji i njen poreski sistem, a ne na moguće finansijske podsticaje investiciji „Novartisa“ u Sloveniji, piše „Delo“.

U „Leku“ su, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje vakcina i bioloških lekova, naveli da to „aktivno ispituju“.

Sastanke sa predstavnicima „Leka“ i kontakte sa švajcarskim vlasnikom slovenačke farmaceutske kompanije potvrdilo je i slovenačko ministarstvo zdravstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.