U trendu

Demokrate u Kongresu traže da Bajden zabrani izvoz nafte

VAŠINGTON – Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa pozvale su predsednika DŽoa Bajdena da pusti u promet sirovu naftu iz strateških rezervi zemlje (SPR) i da ponovo uvede, makar privremeno, zabranu izvoza nafte kako bi se podržalo smanjenju rastućih cena energije.

Demokrate su poručile Bajdenu, u pismu koje je inicirao demokrata iz Kalifornije Ro Kana, da je potrebna hitna akcija kako bi se „američkim porodicama ovezbedilo pouzdano snabdevanje energijom po pristupačnim cenama“, prenosi Rojters.

U pismu, koje je potpisalo još osam demokrata u Predstavničkom domu, Bajden se poziva da „upotrebi sva sredstva koja su nam na raspolaganju da kratkoročno snizimo cene benzina“.

Još 11 demokrata u Senatu napisalo je slično pismo Bajdenu ranije ovog meseca, navodeći kao argumente ograničenja isporuka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i izvoz iz SAD-a

Očekuje se da će Ministarstvo energetike SAD danas objaviti odluku o pozajmici nafte iz SPR-a u koordinaciji sa nekoliko drugih zemalja, rekao je jedan izvor iz Bajdenove administracije upoznat sa situacijom, navodi Rojters.

Bajden bi mogao da se dotakne tih razgovora u današnjem obraćanju posvećenom američkoj ekonomiji i naporima njegove administracije da preokrene situaciju vezanu za rast cena.

Kongresmen Kana je izjavio da rešavanje pitanja inflacije i zabrinutosti Amerikanaca predstavlja centralnu odgovornost za demokrate, koje rizikuju da izgube kontrolu nad Kongresom na izborima na sredini mandata sledeće godine.

„Moramo jasno da stavimo do znanja da činimo sve što možemo da se izborimo sa inflacijom“, rekao je Kana za Rojters.

Informacije o koordinisanoj aktivnosti nekoliko zemalja u vezi sa plasiranjem nafte iz strateških rezervi na tržište rezultirale su naglim padom cena ovog energenta prošle nedelje.

U pismu Bajdenu, demokrate tvrde da bi zabrana izvoza nafte mogla da poveća domaću ponudu i dodatno snizi potrošačke cene, koje su nedavno dostigle najviši nivo u poslednje tri decenije.

Bajden po zakonu ima ovlašćenje da proglasi vanredno stanje i ograniči ili zaustavi izvoz nafte na period do godinu dana, ali stručnjaci kažu da su male šanse da će to učiniti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.