U trendu

Deo zemalja EU trazi od Brisela plan za ogranicenje cena gas

BRISEL – Grupa zemalja Evropske unije vrši pritisak na Brisel da ove nedelje napravi planove za ograničenje cene gasa u celom bloku, prema nacrtu pisma u koje je uvid imala agencija Rojters.

EU je ranije ovog meseca predložila paket hitnih mera za rešavanje rastućih cena energije, ali se klonila ograničenja cene gasa, ideje koja je unela razdor među 27 država članica bloka.

Zemlje koje podržvaju jačanje pritiska na Brisel, traže u pismu od Evropske komisije da iznese predloge o ograničenju cene gasa o kojima bi se razgovaralo na sastanku ministara energetike EU u petak, nakon čega bi usledio zakonski predlog što je pre moguće.

„Cenimo napore koje je uložila Komisija i mere koje je predložila za hvatanje u koštac s krizom. Ali, tek treba da se pozabavimo najozbiljnijim problemom od svih – : veleprodajnom cenom prirodnog gasa“, navodi se u nacrtu pisma, prenosi Rojters.

Zvaničnici EU su naveli da potpisivanje pisma razmatra oko 10 zemlaja članica, među kojima su Belgija, Italija, Poljska, Malta i Grčka.

U nacrtu pisma, naslovljenom na komesarku EU za energetiku Kadri Simson, poziva se na ograničenje cena na sve veleprodajne transakcije gasa. Diplomate su danas razgovarale o nacrtu pisma čiji bi sadržaj još uvek mogao da se promeni.

U nacrtu se navodi da će ograničavanje cena gasa pomoći zemljama da zauzdaju „nepodnošljive inflatorne pritiske“ koji pogađaju domaćinstva i preduzeća i da bi ono moglo da bude osmišljeno na način koji obezbeđuje sigurnost snabdevanja.

Druge zemlje članice EU se protive ograničavanju cena gasa, što povećava sumnju da će bilo kakav predlog Brisela dobiti dovoljnu podršku.

Nemačka, Holandija i Danska kažu da bi ograničavanje cena moglo da ugrozi sigurnost snabdevanja, jer će podriti mogućnosti EU da privuče isporuke gasa ove zime.

Rusija je smanjila isporuke gasa Evropi otkako je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, ostavljajući zemlje 27/-članog bloka da se bore da obezbede alternativne izvore snabdevanja.

Evropska komisija je do sada za rešavanje gasne krize predložila hitne mere uključujući uvođenje privremenog nameta na vanredne prihode energetskih kompanija i smanjenje potrošnje električne energije.

Zemlje EU pregovaraju o tim predlozima i imaju za cilj da ih odobre na sastanku ministara energetike EU u petak.

Očekivalo se da će Komisija ove nedelje objaviti ažurirane nove mere koje proučava, a zvaničnici EU su danas rekli da se sada to očekuje početkom oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar