U trendu

Despić: Uskoro stižu i kineske investicije u realan biznis

BEOGRAD – Veliki infrastrukturni i kapitalni projekti u Srbiji u kojima učestvuju kineske kompanije nastavljaju se i u 2021. godini, ali se mogu očekivati i kineske investicije u realni biznis, kao što su ulaganja u nekretnine, logističke centre, prehrambenu proizvodnju i razne kooperacije u oblasti poljoprivrede, uprkos tome što Srbija ima problem usitnjenosti gazdinstava.

To kaže direktor kancelarije za Istočnu Evropu kineske kompanije Tojoy, Tomislav Despić, koja u Beogradu radi kao platforma za povezivanje srpskih i kineskih kompanija.

Moguća su i ulaganja u medicinu i zdravstvo, jer je i to korona stavila u fokus – mobilne ambulante, prenosivi medicinski aparati i uređaji, suplementi, rekao je Despić u intervjuu za Magazin Biznis.

Dodaje da će i turizam biti važna kopča saradnje dve zemlje.

Takođe, srpske kompanije imaju šansu na kineskom tržištu.

Kako je naveo, vrlo je širok dijapazon proizvoda koje žele Kinezi: od primarnih poljoprivrednih, preko kozmetike, hrane za kućne ljubimce, brendiranih igračaka, odeće, do sofisticiranih tehnologija, primenjene veštačke inteligencije i zelenih tehnologija.

Prednost saradnje sa Kinom je, kako kaže, to što ta zemlja kreira dvosmernu saradnju.

„Predsednik Si Đi Ping je na onlajn samitu 17+1, koji je održan u februaru ove godine, rekao da Kina namerava da u narednih pet godina uvozi robu i usluge za više od 170 milijardi dolara iz zemalja CIE. Kina uvek želi jakog i pouzdanog partnera jer u tome vidi i svoju snagu“, ističe Despić.

Dodaje da su kompanije iz Kine najviše zainteresovane za kapacitet tržišta, pouzdanost partnera i potencijal za dugoročnu saradnju.

„Na nova tržišta ulaze oprezno, ali sa jasnom namerom da na njima ostanu dugo. Do sada se saradnja razvijala u različitim oblastima: nekretninama, građevinarstvu, turizmu i logistici, a zainteresovani su i za kooperacije u prehrambenom sektoru kao i u hemijskoj industriji“.

Takođe, Despić navodi da postoje naše kompanije koje već posluju u Kini u segmentima logistike, konsultantskih i pravnih usluga, menadžmenta u sportu, umetnosti.

„Postoje i specifične niše poslovanja, na primer kancelarije za kontrolu kvaliteta. Naime, naši uvoznici su kreirali tražnju za ovom vrstom usluga. Sa druge strane, raste i broj klasičnih izvoznika, krenulo se sa primarnim poljoprivrednim proizvodima, ali sada su već uspostavljeni kontakti i za izvoz prehrambenih i konditorskih proizvoda, vina i drugih alkoholnih pića, kozmetike i preparata na prirodnoj bazi. Obezbeđivanje dovoljnih količina je uvek izazov“, rekao je Despić.

Na pitanje da li ima kineskih kompanija u Srbiji u segmentu malih i srednjih preduzeća i u kojima oblastima, kaže da nema precizne podatke, ali da njihov broj varira od 6.000 do 8.000.

Mala i srednja preduzeća, dodaje, prate velike igrače i dolaze na krilima velikih investicija.

„To nisu samo trgovačke radnje već i firme u oblasti nekretnina i građevine – izvođači, investitori, proizvođači u hemijskoj industriji (guma i plastika), proizvodnja nameštaja, trgovina tehničkim uređajima do brendiranih tekstilnih proizvoda. Dolaženje kineskih kompanija pandemija jeste malo usporila, ali sam siguran da će se nastaviti dolazak“, naveo je Despić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.