U trendu

Devet srpskih vinarija na sajmu vina u Dizeldorfu

BEOGRAD – Devet domaćih kompanija nastupiće na međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „ProWein 2019“ koji će se održati u Dizeldorfu od 17. do 19. marta.

Organizatori nastupa domaćih kompanija su Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS), navodi se u saopštenju PKS koja drugu godinu zaredom, zajedno sa RAS-om, organizuje nastup srpskih kompanija.

U okviru nacionalnog štanda Srbije predstaviće se: JIT-Inženjering Agro iz Erdevika, Vinarija Aleksandrović iz Topole, Vinarija Lastar iz Rekovca, Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice, Vino Budimir iz Aleksandrovca, PP Erdevik iz Erdevika, Vinarija Aleksić iz Vranja, Vinarija Temet iz Lozovika i Vinarija Virtus iz Žabara.

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i organizuju plasman na nova tržišta, kao i da unaprede postojeće i ostvare nove poslovne kontakte.

Učešće srpskih vinarija na jednoj od najuglednijih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi i svetu, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu.

Sajam „ProWein“ je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Kompanije iz Srbije predstaviće svoje proizvode u Paviljonu 15, na nacionalnom štandu površine 42,5 m?.

Sajam godišnje poseti preko 60 hiljada posetilaca iz 133 zemalja, od čega su 94 odsto stučni posetioci, koji imaju priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 6.870 izlagača iz 64 zemalja.

Nemačka je jedan od vodećih partnera Srbije u spoljnotrgovinskoj saradnji i jedan od najvećih investitora.

Iz Srbije je u Nemačku u 2018. godini izvezeno robe u vrednosti od oko 1.942,2 miliona evra (rast od 2,8 odsto), čime je Nemačka, sa učešćem od 11,9 odsto u ukupnom izvozu Srbije, dospela na drugo mesto liste zemalja u koje Srbija izvozi.

Uvoz iz Nemačke iznosio je 2.942,2 miliona evra (rast od 19,9 odsto), prema čemu je Nemačka, sa učešćem od 13,4 odsto u ukupnom uvozu, na 1. mestu liste zemalja iz kojih Srbija uvozi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.