U trendu

Devizne rezerve BiH u oktobru 8,18 milijardi evra

SARAJEVO – Devizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine iznosile su na kraju oktobra 2021. godine 16,01 milijardi KM (8,18 milijardi evra), prema podacima iz mesečnog izveštaja banke o monetarnim kretanjima.

U odnosu na prethodni mesec, devizne rezerve su povećane za 4,1 posto, ili za 632,4 miliona KM (323,3 miliona evra), dok je na godišnjem nivou registrovan porast od 19,7 procenata, odnosno za 2,64 milijarde KM (oko 1,35 milijardi evra), prenosi indikator.ba.

Najveći deo deviznih rezervi odnosi se na dužničke hartije od vrednosti (HoV), zatim na gotovinu i depozite kod centralnih i komercijalnih banaka, a manji deo čini monetarno zlato.

Investicije u dužničke HoV, Centralna banka BiH obavlja u izuzetno nepovoljnim uslovima negativnih kamatnih stopa i prinosa na finansijskim tržištima evrozome, navodi se u informaciji.

Investiranje je krajnje oprezno, pa tako izloženost deviznih rezervi koja uključuje promene cena finansijskih instrumentata i promene deviznih kurseva u odnosu na KM iznosi 0,41 posto ukupne finansijske imovine, prema podacima CBBiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar