U trendu

Devizne rezerve u februaru iznosile 9,85 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara ove godine iznosile su 9,85 milijardi evra, što je za 253,7 miliona evra manje u odnosu na januar, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 252 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve na kraju na kraju februara iznosile 8,24 milijardi evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Veće smanjenje ukupnih rezervi NBS u najvećoj meri je rezultat smanjenja devizne obavezne rezerve banaka za 109,3 miliona evra, regulatorne mere koju je NBS sprovela u cilju podrške rastu kreditne aktivnosti.

Povlačenjem devizne obavezne rezerve banaka u februaru završen je šestomesečni ciklus smanjenja stopa obavezne rezerve.

Intervencijama NBS na medjubankarskom deviznom tržištu ostvaren je odliv od 190 miliona evra. Odlivi su nastali i po osnovu veće isplate ranije uzetih kredita (75,9 miliona evra), isplate stare devizne štednje (1,4 miliona evra), kao i po ostalim osnovama (8,4 miliona evra).

NBS je ostvarila priliv deviza po osnovu kamata, donacija i ostalih priliva devizne rezerve NBS su povećane za 109 miliona evra, što pokriva više od polovine odliva po osnovu deviznih intervencija. Priliv od 22,6 miliona evra je ostvaren i po osnovu transakcija hartijama od vrednosti Srbije.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 676 miliona evra, što je za 9,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.361 miliona evra.

Dinar je u februaru nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 110 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.