U trendu

Devizne rezerve u julu 15 mlrd evra, porasle za 247 miliona

BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju jula 15,02 milijarde evra, što je za 247,1 milion evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 137 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju jula 12,33 milijarde evra i u odnosu na kraj juna su povećane za 427,2 miliona evra.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, pri čemu je ostvaren neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 367,0 miliona evra. Na povećanje deviznih rezervi dodatno su uticali upravljanje deviznim rezervama, donacije i prilivi po drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 94,8 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (164,7 miliona evra), dospelih deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu (76,7 miliona evra), kao i neto razduženja države po osnovu kredita i po drugim osnovima (ukupno 60,8 miliona evra).

Efekat tržišnih faktora u julu bio je pozitivan u neto iznosu od 87,5 miliona evra, prevashodno po osnovu nastavka jačanja američkog dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu. Dolar je u julu ojačao prema evru za 2,5 posto.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je u julu 1,06 milijardi evra i bio je za 148,3 miliona evra veći nego prethodnog meseca.

U međubankarskoj trgovini je u periodu januar-jul ove godine realizovano ukupno 5,35 milijardi evra.

Vrednost dinara prema evru u julu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 procenta.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto kupila 435 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 1,35 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar