U trendu

Digitalizuj poslovanje: Obuke za privrednike i sluzbenike

BEOGRAD – Privredna komora Srbije pokrenula je onlajn obuke namanjene državnim službenicima i poslodavcima kako bi ih upoznala sa novim modelima poslovanja u zemlji i svetu, kroz upotrebu inovativnih tehnologija.

To su tehnologije poput blokčejna (lanca blokova koji predstavljaju bazu podataka na jednom mestu), zatim veštačke inteligencije i mašinskog učenja, robota, dronova, 3D štampe…

Obuke su kreirane u saradnji sa kabinetom predsednice vlade, Nacionalnom akademijom za javnu upravu, Fondacijom Petlja i UNDP, a dostupne su preko e-learning platformi Privredne komore Srbije i Nacionalne akademije za javnu upravu, objavila je PKS.

„Obuke omogućavaju da svaka kompanija postane digitalna i počne da generiše nove vrste prihoda koristeći savremene modele poslovanja, kao i da državni službenici ovladaju novim tehnologijama u javnoj upotrebi u Srbiji i svetu“, kaže rukovodilac Službe za edukaciju u PKS Ivana Kovačević.

Polaznici će se upoznati sa upotrebom različitih tehnologija koje u savremenoj 4.0 industrijskoj revoluciji menjaju uobičajene poslovne procese i cele industrije.

Uvode potpuno nov model poslovanja čiji temelji postaju najsavremenije tehnologije, recimo, upotreba HoloLens-a, „hologramskih“ naočara koje se koriste u zdravstvu, projektovanju i inženjerstvu, istraživanju, edukaciji…

„Sve tehnologije koje pokrivaju ove obuke danas se u svetu kombinuju i međusobno nadopunjuju“, ističe Kovačevićeva.

Na primer, dodaje, „internet stvari“ (Internet of things – IoT) omogućava razvoj veštačke inteligencije i „dubokog učenja“ (Deep learning), a koji zajedno doprinose daljem razvoju robotike…

„Mogućnosti su neverovatne i zato kažemo da danas napredak nije linearan, već eksponencijalan. To od nas traži i da eksponencijalno razmišljamo, učimo, eksperimentišemo, budemo agilni, jer jedino tako ćemo biti spremni za velike prilike i izazove“, navela je ona.

Za polaznike obuka su pripremljeni priručnik i interaktivni edukativni materijali, a učestvuju eksperti iz Centra za digitalnu transformaciju PKS, Fakulteta tehničkih nauka, kabineta predsednice vlade, kompanija ECD, Polyhedre, Digital Mind-a.

Obuke pokrivaju sedam najaktuelnijih tema: Veštačka inteligencija i mašinsko učenje, blokčejn, digitalna ekonomija, internet stvari, roboti i dronovi, virtuelna i proširena realnost, 3D štampa.

Polaznici koji odslušaju svih sedam tema mogu preuzeti sertifikat o završenoj obuci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar