U trendu

Digitalna ekonomija doprinosi jačanju visokokvalitetnog razvoja Kine

Digitalni sistem koji povezuje milion inženjera za elektronska istraživanja i razvoj, 100.000 fabrika i korisnike iz više od 210 zemalja trenutno prikazuje informacije u kompaniji Đijangši Đijepei indastrijal internet (Jiangxi Jiepei Industrial Internet Co., Ltd), u gradu Šangrao, u kineskoj provinciji Đijangši.

Generalni direktor Huang Čeng izjavio je da uz pomoć ovog samostalno razvijenog digitalnog sistema kompanija može detaljno da prati i analizira napredak naloga u realnom vremenu i da osigura da svaki nalog bude izvršen na vreme.

Ovo je mikrokosmos visokokvalitetnog ekonomskog razvoja Kine koji pokreće digitalna ekonomija, navodi agencija Sinhua.

Na Konferenciji industrije digitalne ekonomije Kine, održanoj u Šangrau 20. i 21. avgusta, više od 300 insajdera digitalne ekonomije, uključujući stručnjake, naučnike i poslovne lidere, predstavilo je najnovija dostignuća kineske digitalne ekonomije i razgovaralo o njenom budućem razvoju.

Šu Janhao, zamenik partijskog sekretara u Kineskom udruženju za nauku i tehnologiju, ocenio je da je razvoj digitalne ekonomije postao ključ ekonomskog oporavka i promocije održivog razvoja.

Kina je uvela niz mera za promovisanje razvoja digitalne ekonomije, dodao je Šu.

Podaci pokazuju da je kineska digitalna ekonomija porasla sa 11 triliona juana (1,6 triliona američkih dolara) 2012. na 45,5 triliona juana 2021, što je 39,8 odsto kineskog BDP-a za 2021., navodi Sinhua.

„Kao jedna od najaktivnih zemalja sveta u oblasti digitalnog razvoja, Kina je ubrzala digitalnu transformaciju svojih tradicionalnih industrija i inovacije u brojnim oblastima primene, kao što su društvena uprava, javne službe, proizvodnja i lični dohodak“, rekao je Lju Veiping, zamenik generalnog direktora kineske korporacije za elektronsku tehnologiju CETC.

Nedavno objavljeni izveštaj o svetskoj digitalnoj ekonomiji navodi da se obim kineske digitalne ekonomije već godinama nalazi na drugom mestu u svetu.

Vang Ning, predsednik Elektronske privredne komore Kine, izjavio je da bi sve strane trebalo zajedno da istražuju osnovne tehnologije, u potpunosti iskoriste prednosti velikog broja podataka i širokih mogućnosti primene, podstiču temeljnu integraciju digitalnih tehnologija u realnu ekonomiju, unapređuju digitalnu transformaciju u svim sektorima i zajednički stvore inovativni ekosistem za digitalnu ekonomiju.

„Kina treba aktivno da učestvuje u međunarodnoj saradnju u digitalnoj oblasti, da uspostavi standarde, pravila i planove upravljanja za digitalne tehnologije, proizvode i usluge, i učini digitalnu ekonomiju otvorenijom i inkluzivnijom“, rekao je Šu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.