U trendu

Dinamika ekonomskih odnosa Srbije i Francuske značajno raste

BEOGRAD – Francuske firme, članice Francusko-srpske privredne komore koja je obeležila prvi veliki jubilej – 10 godina rada, u Srbiji zapošljavaju više od 10.000 ljudi, ali indirektno, kroz saradnju sa srpskim preduzećima taj broj mnogo je veći.

„Dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona sredinom jula zapečatiće pozitivne tendencije i dovesti u Srbiju veći broj francuskih preduzeća“, rekla je sinoć Tanjugu izvršna direktorka Komore Sanja Ivanić na svečanosti kojoj je prisustvovalo više od 250 zvanica, a za koje je bila priređena i modna revija diplomaca Fakulteta primenjenih umetnost.

Predsednik Komore Dragoljub Damljanović podsetio je da su među velikim francuskim kompanijama koje posluju u Srbiji, livinica u Kikindi, Mišlen, Šnajder elektirk, Atos, La Farž, Kredi agrikol i Sosijete ženeral banka.

„U poslednje dve, tri godine dinamika ekonomskih odnosa Srbije i Francuske značajno raste i biće zacementirana dolaskom novih malih i srednjih preduzeća iz Francuske, kao i odlaskom srpskih koji će naći mesto u velikoj francuskoj ekonomiji“, kazao je on.

Damljanović naglašava da se posebno istice sektor novih tehnologija i da su tu srpska preduzeća već počela da osvajaju svet, a ne samo Francusku.

Ivanić je navela da Komora okuplja više od 120 kompanija, a nedavno je otvorila vrata i svim drugim, bez obzira odakle dolaze.

„Prvih šest, sedam godina od osnivanja Komore bilo je teško, Francuzi ne poznaju srpsko tržiste i nije im bilo lako objasniti da ovde ima puno potencijala“, rekla je ona i naglasila da su se stvari promenile i da interesovanje raste.

Dolazak malih i srednjih preduzeća najpozitivniji je signal, jer oni potvrđuju da je tržište za njih slobodno i privlačno, navodi Ivanić

Francusko-srpska privredna komora, kako je dodala, pruža usluge i onim kompanijama koje ne posluju u Srbiji – i za njih izrađuje studije tržista, pronalazi klijente, dobavljače, otvara fabrike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.