U trendu

Direktor kompanije Tata predviđa „usijanje“ cena čelika

NJUJORK – Cene čelika bi mogle „znatno da porastu“ narednih godina u odnosu na nedavne nivoe, smatra T.V. Narendran, generalni direktor kompanije Tata Stil, vodećeg indijskog proizvođača čelika.

U poslednjih sedam-osam godina, prosečna cena toplo valjanog čelika je bila oko 400 ili 450 dolara po metričkoj toni, dok će dugoročni prosek u narednim godinama verovatno biti iznad 600 dolara, ocenio je Narendran u razgovoru za televiziju CNBC.

Cene su u petak bile 750 dolara u Kini i 850 dolara u jugoistočnoj Aziji, rekao je on.

„Očekujem da će se one nadalje kretati u tom rasponu, fluktuirajući naravno, ali fluktuirajući na višem nivou nego u prošlosti“, dodao je.

Narendran je objasnio da će na tržištu čelika doći do nekoliko promena, uključujući rastuće troškove i sve veću ulogu Kine na tržištu.

„U poslednjih 10 godina dominirao je izvoz iz Kine“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kina je na svom vrhuncu izvozila više čelika nego što je Indija proizvodila, ali se kineski izvoz čelika od tada prepolovio na oko 60 miliona tona godišnje i mogao bi dodatno da opadne kako se zemlja bude kretala ka ostvarenju ciljeva neto nulte emisije ugljenika.

„Prvi put u mnogo godina“, potražnju za čelikom ne pokreće Kina, dodao je on, napominjući da Svetska asocijacija za čelik procenjuje da će rast potrošnje čelika ove godine dolaziti i iz drugih zemalja osim Kine, imajući u vidu da zapadni svet ulaže u infrastrukturu.

Prošle nedelje, američki predsednik DŽo Bajden je potpisao dvopartijski zakon o infrastrukturi vredan više od 1.000 milijardi dolara.

Na strani ponude, ulazni troškovi su na „istorijski visokom nivou“ zbog rasta cena uglja. Cene rude gvožđa su, međutim, oslabile i dugoročno bi trebalo da se kreću u rasponu od 100 do 120 dolara po toni, rekao je Narendran.

I ugalj i ruda gvožđa su sirovine koje se koriste u proizvodnji čelika.

Direktor Tate je takođe primetio da bi na rast cena čelika mogle da utiču i tarife na ugljenik u Evropi.

„Očekujem da ćemo u narednih 10 godina imati cene čelika na znatno višem nivou nego u poslednjih 10 godina“, rekao je Narendran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar