U trendu

Direktor „Srbijagasa“: Gradićemo srpski tok

Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović kaže da Srbija jača svoje gasne kapacitete, kao i da se sada ubrzano radi na interkonekciji od Niša, preko Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom.

Posle poziva predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u projekat „Turski tok“, Bajatović za „Novosti“ objašnjava da je pred Srbijom zadatak da izgradi i ojača svoju mrežu.

„Važno je da se sada sve radi po evropskim pravilima. Pojavili su se kupci, koji zahtevaju sve veće količine gasa, a naš transportni sistem je prilično skroman. U tom gasnom tepihu velika je rupa u jugoistočnoj Evropi. Nama je sada zadatak da izgradimo svoju mrežu i da je ojačamo, posebno kada zahtevi kupaca budu obavezujući“, rekao je Bajatović.

On ističe da Srbija širi svoj transportni sistem, ali je potrebno i da Bugarska obezbedi svoju infrastrukturu.

„Jačanjem naših gasnih kapaciteta mi možemo da se povežemo i uzimamo gas iz Azerbejdžana, „Južnog koridora“, „Turskog toka“… To su sve komercijalni ugovori, na osnovu kojih mi možemo da dobijemo kredit od banke i širimo svoju mrežu“, priča Bajatović za „Novosti“.

On dodaje da se sada ubrzano radi na interkonekciji od Niša, preko Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom.

„Garant Evrope za taj posao je 40 miliona evra. Već smo ušli u poslove eksproprijacije. Onda mora da se gradi gasovod on Niša do Velike Plane, a kasnije Velika Plana – Batajnica. U planu je i interkonekcija sa Rumunijom, gde imamo samo osam kilometara. To je još jedan pravac snabdevanja od proizvođača, jer Rumuni imaju svoj gas. U Vojvodini je mreža prilično dobra. Imamo i vezu sa Mađarskom.

Imamo šansu da postanemo energetsko čvorište, jer ćemo imati više pravaca snabdevanja, veće potrebe kupaca, a to znači bolju poziciju u pregovorima oko cene. Planiramo i interkonenciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Sarajevo će mrati da se snabdeva iz Srbije“, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, vrlo smo blizu dogovora da preduzeća iz hemijskog kompleksa od „Gasproma“ dobiju gas po specijalnoj ceni.

Kaže da će za potrebe „Azotare“ i MSK, gas biti tretiran kao sirovina, a ne kao energent, dok će jeftiniji gas ovim firmama omogućiti da prežive dok ne stignu strateški partneri i da se ne izgubi nijedno radno mesto, što je direktna posledica posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, rekao je Bajatović.

On je naglasio da je izuzetno važno što se međudržavnim sporazumima između Moskve i Beograda ruska strana obavezala da će isporučiti dovoljne količine gasa našoj zemlji.

„Na osnovu tog ugovora najveći proizvođač garantuje da će isporučiti potrebne količine gasa. Srbija je energetski sigurna. Između „Srbijagasa“ i „Gasproma“ nije obična komercijalna saradnja, to je strateško partnerstvo. Sada ćemo moći i da prodajemo ruski gas. Dosadašnji ugovor je precizirao nabavku 1,5 milijardi kubnih metara godišnje, sad smo podigli na dve milijarde“, rekao je Bajatović za „Novosti“.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija ne kupuje gas od drugih proizvođača, Bajatović kaže da „Gasprom“ nikada nije rekao da ne kupujemo gas od drugih, već da je „Gasprom“ najpovoljniji.

„Cene po kojima nabavljamo su u klasi regiona. Nemamo mi privilegiju, kada je cena u pitanju, ali imamo slobodu da uzimamo kad želimo i koliko želimo, a da pri tome ne plaćamo penale, bez dodatnih uslova i troškova. Nikad nam Rusi nisu naplatili nijedan penal zato što nabavke nisu išle po dogovoru“, objašnjava Bajatović.

On navodi i da je dug za gas prema Rusiji , kako kaže, iznosio između 10 i 400 miliona dolara.

„Sada je na nuli. Ukupni dug „Srbijagasa“ će dogodine pasti na oko sto miliona evra. U jednom momentu bio je 1,7 milijardi evra, a dugovali su nam 2,4 milijarde evra“, zaključuje Bajatović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.