U trendu

Direktorka PU Srbije na sastanku Globalnog foruma u Parizu

BEOGRAD – Direktorka Poreske uprave Republike Srbije Dragana Marković prisustvuje 12. plenarnom sastanku Globalnog foruma o transparentnosti i razmeni informacija u poreske svrhe koji se održava danas i sutra u Parizu.

Plenarni sastanak pružiće priliku da se analizira ostvareni napredak članica Globalnog foruma, a prvog dana plenarnog zasedanja u fokusu su pitanja korisnosti, relevantnosti i globalnog uticaja poreske transparentnosti.

Učesnici će takođe razgovarati o preostalim izazovima i narednim koracima, saopštila je Poreska uprava.

Tokom drugog dana, na zasedanju rezervisanom samo za članice Globalnog foruma, razmatraće se nekoliko dokumenata koji će oblikovati rad Foruma u narednim godinama, kao i paket dokumenata potrebnih za početak stručnih pregleda jurisdikacija po pitanju automatske razmene informacija o finansijskim računima u praksi.

Zajednički zadatak i odgovornost svih članica Globalnog foruma je da se formuliše jasna poruka o ogromnom poslu koji je urađen u protekloj deceniji u vezi sa poreskom transparentnošću i razmenom informacija u cilju vraćanja poverenja u međunarodni poreski sistem.

Na taj način, završna objava ovogodišnjeg plenarnog zasedanja biće usmerena na dostignuća u oblasti poreske transparentnosti i razmene informacija kao i potvrde izazova koji su pred Globalnim forumom u budućnosti.

Globalni forum je najveća međunarodna platforma koja, prema poslednjim podacima, spaja 154 jurisdikacija i Evropsku uniju, kako bi se postigla široka i efikasna primena međunarodnih standarda o transparentnosti i razmeni informacija u poreske svrhe.

Kako je saopšteno iz Poreske uprave, Srbija se pridružila toj značajnoj međunarodnoj grupi 12. marta 2018. godine i tako postala 149. članica Globalnog foruma o transparentnosti i razmeni informacija u poreske svrhe, koja ove godine proslavlja desetu godišnjicu od svoje reorganizacije.

Sastanku prisustvuje preko 450 delegata iz 129 jurisdikcija i 14 međunarodnih organizacija, što predstavlja najveće okupljanje na najvišem nivou koje organizuje OECD, budući na prisustvo ministara iz 60 jurisdikcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.