U trendu

Distribucija predaje gradu mrežu sa oko 110.000 svetiljki

BEOGRAD – EPS Distribucija će u naredna dva do tri meseca predati gradu Beogradu u nadležnost kompletnu mrežu javnog osvetljenja sa više od 110.000 svetiljki, što će ubrzati proceduru otklanjanja kvarova i pojednostaviti investiranje u nove mreže, izjavio je danas direktor tehničkog sistema EPS Distribucije Radisav Urošević.

On je Tanjugu rekao da je prenos u nadležnost JKP „Javno osvetljenje“ sada moguć pošto je u prethodne dve i po godine obavljen veliki posao razdvajanja distributivne i komunalne delatnosti na mreži.

„Javna rasveta ima oko 50.000 metalnih stubova koje vidite kao mrežu javnog osvetljenja i oko 60.000 svetiljki na stubovima distributivne mreže“, kazao je Urošević.

Precizirao je da ukupno u Beogradu ima oko 80.000 svetiljki u užem gradskom području, a zajedno s prigradskim opštinama nešto više od 110.000 svetiljki.

„Procedura za primopredaju nadležnosti između Elektrodistribucije i grada Beograda je krenula i očekujemo da se to uradi za oko dva do tri meseca, čime će biti značajno pojednostavljena prijava i otklanjanje kvarova, kao i investiranje u nove mreže“, rekao je Urošević.

Objasnio je da se oko 50.000 rasvetnih tela nalazi na metalnim bulevarskim stubovima i da su oni vrlo jednostavni za predaju u gradsku nadležnost, jer se ustanovljavanjem „mesta merenja“ potpuno odvaja mreža javnog osvetljenja od distributivne mreže.

„Drugi segment su svetiljke koje se nalaze na betonskim ili ređe drvenim stubovima elektrodistributivne mreže. Tu predajemo samo liru i svetiljku, odnosno nosač svetiljke i svetiljku. Njih ima više nego svetiljki na metalnim stubovima“, rekao je Urošević.

Javna rasveta je, kako kaže, nekada bila u sklopu Elektrodistribucije Beograd, tako da je grad finansirao, a Distribucija gradila, pa je kompletna javna rasveta bila osnovno sredstvo Elektrodistribucije.

„Po važećim zakonima, razdvojena je komunalna i distributivna delatnost, pa Distribucija obavlja distribuciju energije do krajnjih potrošačca, dok javna rasveta ima komunalnu obavezu izgradnje i održavanja javnog osvetljenja“, objasnio je Urošević.

EPS Distribucija je da bi se to uradilo morala da uskladi svoje poslovanje sa važećim zakonima i napravi „mesta merenja“ na granici razdvajanja distributivne i komunalne delatnosti.

Kvarovi se trenutno prijavljuju i Elektrodistribuciji i Kol centru „Javnog osvetljenja“, pa EPS obaveštava svoju službu održavanja koja dalje traži od „Javnog osvetljenja“ otklanjanje kvara, što otežava održavanje i usporava otklanjanje kavra za pet do sedam dana.

Urošević je istakao da će vrlo brzo grad imati punu nadležnost nad javnom osvetljenju.

„Da bi na našim stubovima mogli da predamo mrežu ‘Javnom osvetljenju’ i svetiljke bilo je potrebno gole provodnike zameniti kablovskim snopovima koji u sebi sadrže dva provodnika koji se koriste isključivo za javno osvetljenje, tako da se tek posle tog obimnog posla može izvršiti potpuno razdvajanje između ‘Javnog osvetljenja’ i Distribucije“, dodao je Urošević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.