U trendu

Dizni i DeSantis rešili spor oko posebnog okruga Floride koji reguliše sudbinu Diznijevog parka

Nagodbom je završena dvogodišnja borba giganta zabave i guvernera Floride oko kontrole nad državnim poreskim okrugom u blizini Orlanda koji obuhvata odmaralište i zabavni park „Volt Dizni svet“.

Kompanija Dizni kaže da će joj nagodba omogućiti da nastavi da ulaže u taj park – piše „Njujork tajms“.

„Zadovoljstvo nam je što možemo da stavimo tačku na sve parnice koje su na čekanju na Floridi“, rekao je Džef Vejl, predsednik „Volt Dizni sveta“. On je dodao da sporazum „otvara novo poglavlje konstruktivnog angažmana“ i da će kompaniji omogućiti da nastavi da investira u to odmaralište.

Dizni i DeSantis se dve godine bore oko „Dizni sveta“ – tematskog parka i odmarališta na 10.000 hektara južno od Orlanda i jednog od najvećih poslodavaca u Floridi.

Kao odgovor na Diznijevu kritiku zakona o obrazovanju na Floridi kojim  se u školama zabranju nastava o seksualnosti, DeSantis je preuzeo poreski okrug, imenovavši novi okružni odbor time okončavši dugogodišnje samostalno upravljanje kompanije „Dizni“ „Diznijevim svetom“ kao da je okrug.

Međutim, pre nego što je preuzimanje stupilo na snagu, Dizni je tiho, ali na javno oglašenim sastancima, potpisao ugovore da bi u narednoj deceniji zaključio razvojne planove od oko 17 milijardi dolara. Napor DeSantisa i njegovih saveznika da ponište te ugovore, doveo je do toga da „Dizni“ tuži DeSantisa i poreski okrug saveznom sudu SAD, na. šta su oni odgovorili tužeći kompaniju državnom sudu Floride.

Okrug za nadzor turizma Centralne Floride je u sredu prihvatio nagodbu koju je predložio „Dizni“.

Savezni sudija je odbacio tužbu koju je „Dizni“ podneo protiv DeSantisa u januaru i kompanija je odmah obećala da će se žaliti. Kao deo nagodbe u sredu, „Dizni“ je pristao da pauzira taj postupak, ali da još ne odustane od njega.

Ovog meseca država Florida i grupa roditelja i nastavnika koji osporavaju sporni zakon o obrazovanju postigli su nagodbu koja je razjasnila njegov domet: zakon se primenjuje samo na „formalnu nastavu“ u školama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.