U trendu

DJB: Žalba povereniku zbog slanja osudjenika iz Kine na rad u Bor

 Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja uputio žalbu zbog kako se navodi, „ćutanja“ nadležnih institucija o navodima o slanju osudjenika iz Kine na rad u Bor.

Pokret je u saopštenju podsetio da su poslanici DJB početkom oktobra uputili zahteve za informacijama od javnog značaja na adrese Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za rad i zapošljavanje, Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne službe za zapošljavanje i Inspekcijske uprave sa pitanjima o navodnom prisustvu kineskih osudjenika u Boru.

„Na naš zahtev u zakonskom roku reagovalo je samo Ministarstvo spoljnih poslova, medjutim krajnje neprimereno. Umesto jasnih odgovora na postavljena pitanja, stiglo nam je tek obaveštenje da su vlade Srbije i Kine potpisale ‘Sporazum o socijalnoj sigurnosti kojim se, izmedju ostalog, reguliše i socijalno osiguranje upućenih lica’, ali da on još uvek nije stupio na snagu“, naveo je DJB.

Prethodno su iz tog pokreta upitali nadležne po kom potpisanom medjudržavnom sporazumu se vrši upućivanje državljana Kine na rad u grad Bor, koji je ukupan broj kineskih državljana radno angažovanih u gradu Boru i da li radno angažovani državljani Kine imaju dozvolu boravka izdatu od strane MUP-a Srbije.

DJB je tražio i odgovore na pitanja da li su kineski državljani upućeni na rad u grad Bor osudjeni na zatvorske kazne u svojoj zemlji, koji državni organ i na osnovu kog zakona je doneo odluku o dozvoli „uvoza“ osudjenika iz Kine i njihovog radnog angažovanja i da li je upošljavanjem „kineskih zatvorenika u Srbiji ustanovljen odnosno legalizovan prinudni rad“.

Kineska kompanija Zidjin Bor Koper većinski je vlasnik nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.