U trendu

Đedović: Broj kupaca-proizvođača struje povećan za 90 odsto

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da je u prvih 100 dana rada vlade broj kupaca-proizvođača električne energije povećan je za 90 odsto i da ih sada ima skoro 900, od kojih su više od 700 domaćinstva, a ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koje su postavili je 11 MW.

„Kroz nove izmene zakona radimo na tome da unapredimo položaj kupaca-proizvođača tako da podstaknemo građane da sami proizvode zelenu električnu energiju“, rekla je Đedović u Lebanu u okviru obeležavanja 100 dana rade vlade Srbije, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je podsetila da su do sada realizovana tri javna poziva za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova i obezbeđene subvencije za oko 20.000 domaćinstava.

„Za naredni period, obezbeđena su sredstva u iznosu od oko 70 miliona evra. Javni poziv će biti raspisan u drugoj polovini 2023. godine, očekuje se da će sa raspoloživim sredstvima moći da se obezbede subvencije za više od 50.000 domaćinstava u Srbiji“, kazala je Đedović.

Kako je dodala, za naredne javne pozive razmatraju se mogućnosti i mehanizmi da se sa većim iznosom subvencija podrže socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Đedović je danas obišla domaćinstvo porodice Stevanović u Lebanu, koje je uz podršku države postavilo solarni panel kojim će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe.

Snaga te elektrane je 6 kW, ukupna vrednost investicije je 990.000 dinara a Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti i Opština Lebane zajedno su obezbedili 420.000 dinara, od čega  je 70 odsto obezbedila Uprava, jer je reč o manje razvijenoj opštini.

„Kad se završi postavljanje panela, solarna elektrana se u kratkom roku priključuje na mrežu i domaćinstvo postaje kupac-proizvođač“, rekla je Đedović.

U opštini Lebane u 22 domaćinstva biće zamenjena stolarija, a pet će ugraditi solarne panele, za šta će država i opština dati blizu pet miliona dinara subvencija.

„Solarni potencijal Srbije, posebno na jugu, značajno je veći od potencijala, na primer, Nemačke, ali je daleko manje iskorišćen za gradnju solarnih elektrana.  Želimo da to promenimo i da pokažemo da je ulaganje u solarne panele vrlo isplativo i ekonomično, a uz to doprinosi i većoj energetskoj efikasnosti“, rekla je Đedović.

Ministarka je dodala da domaćinstvo koje je kupac-proizvođač energije iz solarnih panela ostvaruje uštedu od 30 do 40 odsto na računu.

Uz korišćenje subvencija koje pokrivaju do 50 odsto troškova investicije, građani ovu investiciju mogu da otplate za četiri do pet godina.

Procedura za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela je uređena tako da bude što efikasnija za građane, pa od momenta raspisivanja javnog poziva za građane do potpisivanja ugovora i određivanja termina za izvođenje radova, u proseku prođe mesec do mesec i po dana, navela je ministarka.

Podseća se da je u prethodnom periodu ministarstvo radilo sa drugim institucijama da se smanje poreska opterećenja i naknade koje plaćaju kupci-proizvođači, što će doprineti dodatnom smanjenju računa za električnu energiju kupaca-proizvođača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar