Đedović Handanović obišla radove vredne 95 miliona evra na remontu Rafinerije nafte Pančevo

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović obišla je danas Rafineriju nafte Pančevo, gde su u toku radovi na kapitalnom remontu koji će koštati 95 miliona evra, saopštilo je njeno Ministarstvo.

„Na remontu Rafinerije je angažovano više od 3.000 radnika, uključujući i eksterne izvođače, a vrednost radova je oko 95 miliona evra“, rekla je Đedović Handanović.

U okviru posete Rafineriji, Đedović Handanović je razgovarala sa generalnim direktorom Naftne industrije Srbije (NIS) Kirilom Tjurdenjevim i poslovodstvom o dinamici remonta i konstatovali su da kasne dva do tri dana, u odnosu na plan. 

Prema njenim rečima, zalihe nafte i naftnih derivata trenutno su na nivou od 80 dana prosečne dnevne potrošnje.

„NIS je u prethodnom periodu povećao uvoz kako bi se obezbedile veće rezerve dok traje remont i te rezerve su kod njih trenutno oko 50 odsto veće nego što je uobičajeno. Pratimo stanje rezervi koje su u vlasništvu države, kao i komercijalnih rezervi, kako bismo imali dovoljno sigurnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti“, navela je Đedović Handanović.

Dodala je da je remont pančevačke rafinerije najveći poduhvat koji se izvodi od kada je obnovljen rad rafinerije posle NATO bombardovanja, a tim povodom juče je održan pomen za tri radnika fabrike koji su na taj dan u bombardovanju 1999. izgubili živote.

Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS, rekao je da je kapitalni remont koji je u toku najkompleksniji u istoriji fabrike.

„Investicioni projekti koji su obuhvaćeni remontom treba da omoguće obnavljanje resursa rafinerije i njihov pouzdaniji rad. Takođe, ove aktivnosti doprineće daljem unapređenju procesa proizvodnje i zaštite životne sredine“, rekao je Gagić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.