U trendu

Đedović Handanović: Povećanje rezervi i diversifikacija ruta za snabdevanje naftom, ključni cilj

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da Srbija u naftnom sektoru radi na povećanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i diversifikaciji izvora snabdevanja sirovom naftom da bi osigurala stabilno i sigurno snabdevanje domaćeg tržišta, saopštilo je njeno ministarstvo.

„Energetska kriza je pokazala da je neophodno da imamo što veće sopstvene rezerve energenata, a s druge strane, rat u Ukrajini i Izraelu preti da na duže staze bude faktor koji utiče na sigurnost snabdevanja u Evropi“, rekla je ministarka na otvaranju 15. Naftnog foruma Energetske zajednice koji se danas i sutra održava u Beogradu.

Sve dodatne količine nafte i naftnih derivata koje budu obezbeđene, skladištiće se, prema njenim rečima u rezerve i značiće dodatnu energetsku sigurnost za privredu i građane, a ujedno je važno i za ispunjavanje obaveza u pristupnim pregovorima sa EU.

Đedović Handanović je istakla da je Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, predviđena izgradnja naftovoda Srbija-Mađarska koji će omogućiti diversifikaciju snabdevanja sirovom naftom.

„Cilj nam je da izgradnjom ovog naftovoda dobijemo još jedan pravac snabdevanja tim energentom“, navela je Đedović Handanović.

Ona je rekla da su obavezne rezerve naftnih derivata u prošloj godini povećane za 54 odsto u odnosu na 2021. i da se radi na njihovom daljem povećanju kroz projekte koji su u toku.

U Smederevu se, kako je rekla, gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata koji će moći da prime ukupno blizu 120.000 kubnih metara energenata, od čega se za 80.000 očekuje da budu u funkciji u prvoj polovini naredne godine.

Među projektima koje planira „Transanfta“ nalazi se, prema njenim rečima, izgradnja novih skladišnih kapaciteta.

Očuvanje predvidivih cena naftnih derivata, kako je rekla, važno je kako bi bili smanjeni inflatorni pritisci na građane i privredu i sačuvana konkurentnost ekonomije.

Po njenim rečima nastavlja se tranzicija ka čistim izvorima nergije, pa se očekuje da i naftne kompanije, pre svih Naftna industrija Srbije investicijama doprinesu procesu dekarbonizacije i smanjenju emisija štetnih gasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар