U trendu

Đedovic: Investicije u energetski sektor neophodne

BEOGRAD – Investicije u energetski sektor su neophodne i neminovne, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i najavila da će izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom biti završena u trećem kvartalu sledeće godine.

„Mislim da su u određenoj meri investicije i odlagane iako su neki važni projekti započeti i u sledećoj godini će biti završeni kao što su gasna interkonekcija sa Bugarskom i izgradnja novog postrojenja u Kostolcu B3 – termopostrojenja od 350 megavata koje je neophodno za proizvodnju bazne energije“, rekla je Đedović za Tanjug.

Navela je da je juče obišla temoelektranu u Obrenovcu, a prošle nedelje termoelektranu u Kolubari kako bi razgovarala sa ljudima koji tamo rade.

Dodala je da se tom prilikom uverila da su ta postrojenja stara više od 30 i 50 godina, da su određena održavanja urađenja i da treba nova da se planiraju kako bi se radni vek tih postrojenja produžavao dok se, dodala je, ne izgradi dovoljno hidrokapaciteta da može još više obnovljivih izvora energije da se uključi u mrežu.

„To je sve dugotrajan proces. Ono što država radi i što je vlada odobrila, to je da se hitno nabave sredstva, oprema, sve ono što neophodno da bi sistemi mogli da rade adekvatno, da bi mogli na njih da se oslonimo pre svega u mesecima koji dolaze i da se pripremimo bolje i za narednu zimu jer mislimo da će cene energenata nastaviti da budu visoke i naredne godine“, rekla je Đedović.

Što se tiče gasa, navela je da su skladišta u Mađarskoj i Banatskom dvoru puna i podsetila da je završen Balkanski tok, te da se radi na završetku interkonekcija sa susednim zemljama pre svega sa Bugarskom što će, dodala je, biti završeno u trećem kvartalu sledeće godine.

„Važno nam je da što više diverzifikujemo izvore gasa“, rekla je Đedović.

Dodala je da u rezervama imamo dovoljne količine mazuta, trenutno oko 32.000 tona.

„Sveukupno imamo oko milion tona uglja na deponijama. Treba nam više i zato radimo i na obezbeđivanju uglja iz uvoza“, rekla je Đedović.

Na pitanje da li će država nastaviti da ograničava cenu goriva, ona je rekla da se država trudi da donosi odluke koje će pre svega da zaštite potrošače.

„Na nedeljnom nivou pratimo dešavanja i onda te odluke abdejtujemo. U interesu je da pratimo onoliko koliko imamo zaliha, proizvodnje i da onda imamo jedan dobar odnos i da potrošači budu zaštićeni“, rekla je Đedović.

Govoreći o Naftnoj industriji Srbije, ministarka je rekla da je to veoma važno preduzeće za privredu Srbije i dodala da je pitanje
promena u vlasničkoj strukturi tog preduzeća veoma važno strateško pitanje.

Dodala je da se za sada razmišlja o određenim opcijama, ali da su to sve odluke koje moraju da budu dobro promišljene, pripremljene i razmatrane, da zavise od velikog broja faktora i da se sigurno neće donositi preko noći.

„Ono što je nas bitno, to je da smo obezbedili da posle 5. decembra imamo alternativne izvore što se nafte tiče i da ćemo se s njima nesmetano snabdevati sa drugih tržišta“, rekla je Đedović i dodala da je Rusija samo u određenoj meri učestvovala u snabdevanju naftom kroz naftovod JANAF.

Ona je kazala i da je odluka o odlaganju grejne sezone bila racionalna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.