U trendu

Đedović: Izgrađeno 40 odsto gasovoda Niš-Dimitrovgrad

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas u Nišu da uprkos poteškoćama gradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad dobro napreduje i da je do sada realizovano skoro 40 odsto planiranih radova.

Ona je, sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuelom Žofreom, obišla deonicu kraj Niša na kojoj se gasovod ukršta sa istočnim krakom Koridora 10, za koju je rekla da je najzahtevnija na celoj trasi.

„Napredujemo i brže nego što smo planirali. Plan je bio da u ovom periodu budemo na nekih 30 odsto izvedenih radova, a mi smo na skoro 40 odsto. Isporučeno je već 100 kilometara cevi od 109 kilometara koliko je gasovod dugačak“, istakla je Đedović.

Prema njenim rečima, poteškoće u gradnji gasovoda predstavljaju brojna arheološka ispitivanja koja su rađena i o kojima se vodilo računa pošto dalekovod prolazi rutom Via Militaris koja je istorijski važna.

Dodatnu poteškoću, dodala je Đedović, predstavlja i prolanalazak dosta neeksplodiranih ubojnih sredstava na trasi gasovoda.

Đedović je kazala da je ukupna vrednost gradnje gasovoda 93,7 miliona evra, s tim što je od EU za taj projekat Srbija dobila 50 miliona evra bespovratnih sredstava.

„Ovo je jedini infrastrukturni projekat za koji je Srbija uspela da obezbedi više od 50 odsto bespovratnih sredstava“, kazala je Đedović.

Ona je istakla da će izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad omogućiti Srbiji da se poveže sa izvorima gasa u Azerbejdžanu i Grčkoj.

„Ovaj projekat je od strateškog značaja za nas i veoma je važno da bude završen na jesen ove godine kao što je i planirano da bi mogli da diverzifikujemo snabdevanje gasom i da se ne oslanjamo samo na jedan izvor“, istakla je Đedović.

Prema njenim rečima, Srbija u energetskom sektoru neće stati na ovom projektu, već će nastaviti da diverzifikuje svoje pravce snabdevanja gasom.

„Počinjemo da radimo na važnim dokumentima za izgradnju gasovoda koji će spojiti našu zemlju sa Severnom Makedonijom. Taj projekat takođe realizujemo uz značajnu pomoć Evropske unije“, naglasila je Đedović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre ponovio je prilikom obilaska gradilišta da je Evropska unija za izgradnju gasovoda od Niša do Dimirovgrada obezbedila 50 miliona evra bespovratnih sredstava, dok je Evropska investiciona banka odobrila našoj zemlji zajam od 25 miliona evra.

Žofre je takođe podsetio da će je kapacitet gasovoda 1,8 milijardi kubika gasa godišnje, što predstavlja 60 odsto trenutne potrošnje gasa u Srbiji.

„Gasovod će omogućiti da gas dobiju i ona mesta koja ga sada nemaju, a to su Pirot, Bela Palanka i Dimitrovgrad. Biće namenjen kako domaćinstvima, tako i preduzećima, čime će se smanjiti zagađenje“, rekao je Žiofre.

On je kazao da će EU nastaviti da podržava izgradnju infrastrukture u Srbiji.

Dodao je da će finansirati izradu studije izvodljivosti izgradnje gasovoda do Severne Makedonije i infrastrukturu koja se tiče obnovljivih izvora energije, tačnije hidroenergije.

Žofre je istakao i da je EU obezbedila domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima u Srbiji pomoć od 165 miliona evra, kako bi „izašli na kraj sa plaćanjem računa za struju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.