U trendu

Đedović: Pirot primer dobre saradnje sa ministarstvom u energetskoj efikasnosti

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem o unapređenju energetske efikasnosti u tom gradu i razvoju sekundarne gasne mreže.

„Grad Pirot od početka učestvuje u svim programima kojim država, odnosno Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave, pomažu građanima obezbeđivanjem do 50 odsto sredstava za investicije u energetsku efikasnost, zamenu starih kotlova i ugradnju solarnih panela u stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima“, rekla je Đedovićeva, saopštilo je ministarstvo.

Đedovićeva je pohvalila grad Pirot koji redovno učestvuje u nacionalnom programu energetske sanacije resornog ministarstva.

„U poslednje dve godine u Pirotu smo uspešno izveli energetsku sanaciju u skoro 260 domaćinstava, trenutno završavamo radove u još 37 i u narednim danima potpisaćemo ugovore sa 15 domaćinstava koji će ugraditi solarne panele i postati kupci-proizvođači električne energije“, naglasila je ministarka.

U saopštenju je da navodi da je Pirot postigao veoma dobre rezultate u rekonstrukciji sistema daljinskog grejanja uvođenjem naplate po utrošku i širenju mreže, kao i da se umesto u mazuta u tom gradu koristi komprimovani gas u sistemu daljinskog grejanja.

Na sastanku je razgovarano i o razvoju sekundarne gasne mreže u Pirotu,čime bi se smanjio broj individualnih ložišta i povećao kvalitet vazduha.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je zahvaljujući merama unapređenja sistema javnog osvetljenja u odnosu na prošlu godinu ostvarena ušteda električne energije više od 75 odsto i da je zgrada gradske uprave uštedela više od 20 odsto električne energije.

Takođe, Vasić je ukazao da je Pirot zainteresovan za gasifikaciju industrijske zone i priključenje većeg broja domaćinstava na gasnu mrežu kako bi se prešlo na čistije i održivije izvore energije, što će biti omogućeno novom gasnom interkonekcijom sa Bugarskom, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar