U trendu

Đedović sa Naled-om o učešću porivrede u energetskoj tranziciji

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o učešću privrede u energetskoj tranziciji, pojednostavljivanju procedure za dobijanje priključka za električnu energiju i daljem unapređenju položaja kupaca-proizvođača, saopštilo je Ministarstvo.

Saradnja između Ministarstva i NALED-a obuhvatiće, između ostalog, zajednički rad na efikasnijim procedurama za dobijanje priključka na elektromrežu, gde postoji prostor da se unapredi postupak u praksi.

„Privreda već dugo ukazuje na ovaj problem, do sada su određeni koraci preduzeti na tom planu, i pokušaćemo da zajedno sa ‘Elektrodistribucijom Srbije’ napravimo pomak i u ovoj proceduri“, rekla je Đedović.

Kako se navodi, predstavnici NALED-a istakli su da imaju veliko iskustvo u dijalogu javnog i privatnog sektora i u pripremi zakonskih propisa u različitim sektorima i da su spremni da pruže stručnu podršku u sprovođenju regulatornih reformi u oblasti energetike.

Takođe, navedeno je, zajednički će se raditi na unapređenju položaja kupaca-proizvođača, u cilju stimulisanja privrede za proizvodnju zelenu energiju za sopstvene potrebe.

Na sastanku je bilo reči i o projektima energetske efikasnosti, uključujući energetsku rehabilitaciju VMA, kao i učešću privrede i građana u povećanju energetske efikasnosti, a NALED je spreman da pomogne u implementaciji projekata na lokalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.