U trendu

Đedović: SRB može da računa na trećinu svojih potreba za gasom iz Azerbejdžana

BAKU – Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom, što u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon sastanaka koje je imala u Bakuu sa azerbejdžanskim ministrima Šabazovim i Džabarovim.

Ocenila je u izjavi za Tanjug da su današnji razgovori bili dobri i produktivni i ukazala da imamo stratešku saradnju već dogovorenu u oblasti energetike na koju treba da se naslonimo i da sa predstavnicima njihovih energetskih preuzeća pričamo o diverzifikaciji, pre svega gasom.

Đedovićeva je navela da je Azerbejdžan zemlja koja je prepoznata da pomogne celoj Evropi kada je gas u pitanju.

„Mi završavamo sledeće godine gasnu interkonekciju sa Bugarskom i to će otvoriti prostor da Srbija zapravo postane i deo južnog gasovoda što za nas znači veće količine gasa, veću sigurnost snabdevanja, veću nezavisnost“, rekla je Đedovićeva.

Dodaje da je jedna od tema razgovora bila i mogućnost uvoza struje iz Azerbejdžana.

„Bitno je da vidimo koji je to momenat kada razgovaramo o uvozu i kako da obezbedimo transmisiju te struje preko Bugarske i Turske, kada imamo osnova za to, pošto ova zima i nije relevantna, jer na primer mi u decembru nismo imali uvoz uopšte, da obezbedimo sigurne količine za narednu zimu“, ocenila je Đedovićeva.

Ona je istakla da kroz saradnju i prijateljstvo, pre svega, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva imamo platformu za našu dalju saradnju i da je energetika jedan od stubova te saradnje.

„To znači da će i budući projekat koji je Azerbejdžan dogovorio sa EU, a to je izgradnja podzemnog kabla za prenos električne energije, koji kada se bude realizovao biti koristan i za nas kao tranzitnu zemlju“, zaključila je Đedovićeva.

U posetu Azerbejdžanu ministarka Đedović dolazi u februaru, kada bude na najvišem nivou sastanak u vezi sa izgradnjom Južnog gasnog koridora, gde će Srbija izgradnjom interkonekcije sa Bugarskom, postati tranzitna zemlja i za zemlje Evrope i za svoje potrebe.

Navodi da će do tada kroz rad i kroz zajedničku formiranu radnu grupu energetska preuzeća dogovarati naredne korake u vezi sa ugovaranjem kolicina gasa koje ćemo uvoziti iz Azerbejdžana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar