U trendu

ĐOR: Mladi i digitalizacija potencijal razvoja poljoprivrede

NOVI SAD – ĐOR osiguranje, kao ključna institucija za saradnju u obezbeđivanju održivosti poljoprivredne proizvodnje, pruža punu podršku aktivnostima Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP) koje nastoji da tu industrijsku granu afirmiše i razvija među mladima, saopšteno je iz ĐOR-a.
Tu želju i podršku, kako navode, potvrđuje i mobilna aplikacija ĐOR TERRA koju je ova osiguravajuća kuća, kao lider na tržištu, razvila u saradnji sa Institutom BioSens, renomiranom institucijom za upotrebu digitalne tehnologije u poljoprivredi.

Na konferenciji “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU” organizovanoj na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prvog dana 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, predstavljena je trenutna situacija u osiguranju u poljoprivredi, mogućnosti za kvalitetniju zaštitu useva i plodova, ali i životinja i poljoprivredne mehanizacije.
Predsednik Izvršnog odbora ĐOR osiguranja Frančesko Maši je izjavio da smo svedoci velikog uticaja klimatskih promena na poljoprivrednu proizvodnju, a time i na čitavu prehrambenu industriju.

„Zato ostajemo snažno posvećeni zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena, koje imaju ogroman uticaj na nepovoljne vremenske uslove i prirodne katastrofe. Zbog toga je za ĐOR i Unipol, našu matičnu grupaciju, jedan od ciljeva za postizanje Agende 2030, između ostalog, i cilj 13 – Akcija za klimu.“, rekao je on.

Dodao je da su ovi osiguravači uvek štitili svoje klijente od ovih rizika i da je postalo jasno da su tradicionalne analize zastarele, zbog čega je, prema njegovim rečima, neophodno razvijati nove i sofisticiranije modele predviđanja.

Istakao je da te metode mogu da definišu nove scenarije verovatnoće, omogućavajući da se kvalitetno predvide određeni rizici i trendovi.

“ Na osnovu tradicije i iskustva ĐOR-a i naše Unipol grupe, uvereni smo da ćemo nastaviti da pružamo klijentima adekvatnu zaštitu njihove imovine i vrednosti,“ rekao je Maši.

Direktor Sektora za osiguranje poljoprivrede ĐOR osiguranja Lazar Bogdanović je naveo da je u Srbiji osigurano 12 do 15 odsto, a u Vojvodini 15 do18 odsto ukupnih obradivih površina i da se, kada se ovi podaci uporede sa Evropom, može reći da je naše tržište u razvojnoj fazi.

“ Uzimajući u obzir klimatske promene koje nas ne štede poslednjih godina, kao i podršku države kroz subvencije, nameće se zaključak da osiguranje u poljoprivredi nije trošak nego investicija koja će se kad-tad isplatiti. Kompanija ĐOR osiguranje već 75 godina slovi za partnera poljoprivrednih proizvođača, ali i svih drugih učesnika u agro lancu. Naša platforma ĐOR TERRA se uspešno koristi više od godinu dana, a naši korisnici sve više prepoznaju značaj mogućnosti prijave šteta sa svojih njiva i voćnjaka“, istakao je on.

Dodao je da je očekivano da je mlađa generacija poljoprivrednika brže i lakše usvojila aplikaciju, da je više koristi, pa čak i preporučuje svojim prijateljima i kolegama.

“ Aplikacija ĐOR TERRA je besplatna za sve klijente sa polisom osiguranja useva i plodova ugovorenom kod ĐOR-a. Podrška SUMP i njihovim aktivnostima je već uobičajena za nas, a partnerstvo prirodno jer iskreno verujemo da je razvoj poljoprivrede u budućnosti oslonjen na generacije koje dolaze i na korišćenje novih tehničko-tehnoloških rešenja za sticanje komparativne prednosti kako na domaćem, tako i na tržištu Evrope i sveta,“ rekao je Bogdanović.

Predstavnici ĐOR osiguranja će na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu biti prisutni u okviru zajedničkog izložbenog prostora svog dugogodišnjeg partnera Zadružnog saveza Vojvodine u hali 1 i svim zainteresovanim posetiocima će davati informacije o proizvodima i uslugama osiguranja u poljoprivredi, ali i svim drugim oblicima obezbeđivanja imovine i života.
Podsećanja radi, ĐOR TERRA je jedinstveno tehnološko rešenje namenjeno poljoprivrednim proizvođačima, koji od sada mogu da pomoću pametnog telefona imaju pregled svojih aktivnih polisa osiguranja useva i plodova, ali i da brzo i lako prijave štetu koja eventualno nastane na njihovom polju ili voćnjaku.

Aplikacija je razvijena sa Institutom BioSens, aplikativni sistem obezbeđuje jasniju procenu rizika, a u slučaju štete preciznije kvantifikovanje gubitaka.

Na ovaj način, pored jednostavnosti i tačnosti, ĐOR TERRA ubrzava postupak procene i likvidacije štete.

Aplikacija je besplatna za sve osiguranike ĐOR-a sa polisama koje pokrivaju njihove useve i plodove i dostupna je za preuzimanje na Google Play prodavinici .

Ova inicijativa, saopštavaju iz ĐOR-a, potvrđuje društvenu odgovornost ove kompanije kao lidera u osiguranju svih članova agro-lanca uz činjenicu da je u poslednjih pet godina ovo društvo isplatilo štete u ukupnom iznosu od više od 3,2 milijarde dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar