U trendu

Djordjević: Inspekcija rada redovno radi i tokom vanrednog stanja

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Djordjević ocenio je da u narednim danima neće doći do znatnog povećanja broja nezaposlenih na tržištu rada.

„Imajući u vidu mere koje je Vlada predstavila za pomoć privrednicima, a u cilju očuvanja radnih mesta, mislim da do takvog scenarija neće doći“, rekao je Djordjević za današnje izdanje Večernih novosti.

Djordjević je rekao i da je Nacionalna služba za zapošljavanje omogućila da svi ostvare svoja prava u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

„Napominjem da i dalje sprovodimo mere aktivne politike zapošljavanja i pružamo podršku, kako tražiocima zaposlenja, tako i poslodavcima. Takodje, svi javni pozivi su i dalje aktuelni i obezbedjena je mogućnost podnošenja zahteva za učešće u njima, ali sada samo elektronskim putem“, rekao je Djordjević.

Kako list navodi, četvrtu nedelju vanrednog stanja Srbija je dočekala sa nešto više od 2.000 otpuštenih radnika, odnosno, toliko ljudi se prijavilo Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Djordjević je rekao da bez obzira na vanredno stanje, zaposleni koji smatraju da im je povredjeno pravo iz radnog odnosa po osnovu rada mogu da se obrate Inspektoratu za rad koji će u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima preduzeti odgovarajuće mere.

„Inspekciji se mogu obratiti putem mejlova inspekcija@minrzs.gov.rs ili kontrola@minrzs.gov.rs ili na broj telefona 0800 300 307 koji je besplatan“, rekao je Djordjević.

On je naveo da će se penzije isplaćivati sve vreme trajanja vanrednog stanja na isti način kao i u redovnim okolnostima.

„Jedina promena odnosi se na dinamiku njihove isplate za penzionere iz kategorije zaposlenih koji će ih, u skladu sa odlukom Vlade, počev od martovske, primati u celosti za prethodni mesec“, rekao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.