U trendu

Djordjević: Ukida se zakon o smanjenju penzija, ostaju penali za prevremeno penzionisanje

Ministar za rad i zapošljavanje Srbije Zoran Djordjević rekao je danas da je Socijalno-ekonomski savet (SES) prihvatio izmene zakona o Penzijskom i invaldiskom osiguranju kojima se ukida zakon o smanjenju penzija, ali da ostaju penali za prevremeno penzionisanje.

„Obećali smo da ćemo ukinuti zakon o smanjenju penzija, kada se stabilizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) i on je sada stabilan, jer ga država dotira sumom koja je ispod nivoa koji traži Medjunarodni monetarni fond (MMF)“, rekao je Djordjević na konferenciji za novinare posle sednice SES-a.

Zakon o privremenom uredjivanju načina isplate penzija, kojim su one smanjene, donet je 2014. godine zbog očuvanja finansijske stabilnosti penzijskog sistema, a njime su umanjene penzije iznad 25.000 dinara.

Djordjević je istakao da nisu ukinuti penali penzionerima koji su prevremeno otišli u penziju, kada namire 65 godina života kako su tražili sindikati, jer bi to „dovelo sistem u novi problem“.

„Da su ukinuti penali onima koji odu u penziju pre 65. godine života i 40 godina radnog staža, verovatno bi bili zatrpani zahtevima za prevremeni odlazak u penziju“, rekao je Djordjević.

On je istakao da bi veći problem od trenutnog troška bio koliko bi to pravo u budućnosti ljudi koristili.

Izmenom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju oni koji su imali beneficirani radni staž, prema njegovim rečima, moći će da odu u penziju i sa 50 godina života kada namire 40 godina staža, i neće biti zbog toga kažnjeni penalima, već će dobiti punu penziju.

„Po sadašnjem zakonu, na primer, piloti koji imaju pravo na beneficirani radni staž i za godinu dana im se računa 18 meseci, nisu mogli da se penzionišu ako imaju 50 godina života, a nakon ove izmene će moći“, rekao je Djordjević.

On je istakao da su uvedene još neke novine u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i da se privremena rešenja za penziju više neće izdavati, kao i da će se ukinuti obrazac M-4.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da sindikati nisu zadovoljni činjenicom da nisu ukinuti penali onim penzionerima koji su „silom prilika zbog gašenja firme prevremeno oterani u penziju“.

„Reč je o ljudima koji su izgubili radna mesta, a pre toga su primali minimalac i od kada su otišli u prevremenu penziju obračunavaju im se kazneni poeni i posle namirenja 65 godina života“, rekao je Orbović.

SES je, kako je rekao, inicirao ukidanje kaznenih poena pre više od godinu dana ali to ne dozvoljava MMF.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.