U trendu

Đukic: Rusija podmiruje 40 odsto evropskih potreba za gasom

BEOGRAD – Diplomata i bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić smatra da se za problem snabdevanja Evrope gasom iz Rusije moraju tražiti izbalansirana i dugoročna rešenja, s obzirom da Rusije podmiruje 40 odsto evropskih potreba.

„Nemačka je zavisna od Rusije, ali i cela Evropa. Rusija pokriva 40 odsto evropskih potreba za gasom. Ima zemalja koje su stopostotno zavisne od ruskog gasa, poput Srbije, Moldavije, Finske, Letonije i još nekoliko manjih zemalja. Nemačka je zavisna sa 50-60 odsto potreba, cela Evropa 40 odsto ili skoro 200 milijardi kubnih metara kupuje od Gasrpoma“, rekao je Đukić za Tanjug.

Naglasio je da je ta zavisnost obostrana, jer ni Rusija ne bi imala gde da prodaje taj gas, niti ima boljih platiša od Evropljana.

„Ona taj gas ne može da prodaje Kini, jer nema takav gasovod prema njoj, koji bi mogao da propusti tu količinu gasa. Tako da je to međuzavisnost. Evropa bi se smrzavala ako bi Rusija zavrnula slavine, ali gde bi ona taj gas usmerila i čime bi punila budžet koji zavisi preko 40 odsto od nafte i gasa“, naveo je Đukić.

Dodao je da odnos SAD i Rusije ima uticaj na snabdevanje Evrope gasom.

„Amerika je autonomni proizvođač i potrošač energenata. Ona je najveći proizvođač i potrošač gasa u svetu i malo je zavisna do gasa u ostatku sveta. Ona uvozi tečni gas, ali je njena zavisnost od uvoza vrlo mala“, objasnio je Đukić.

On podseća da SAD od sedamdesetih godina prošlog veka posmatraju ruski gas u Evropi kao strateško oružje u rukama Moskve.

„Uvek su imali tu poziciju u poslednjih 50 godina i sada isti stav ima prema Severnom toku 2 da taj gasovod objektivno ugrožava bezbednost Evrope. Ali, Evropa nema velikih alternativa, niti alternativa na kratak rok za ruski gas i zato se moraju tražiti balansirana rešenja“, smatra Đukić.

Dodao je da ruski gas sedamdesetih godina nije došao u Evropu zato što je ona imala nekih izbora niti je tada mogla da se oslanja na izvorišta na Bliskom istoku, Iranu i u Severnoj Africi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.