U trendu

Dnevno razgovaramo sedam minuta, posaljemo 1,7 SMS-ova

BEOGRAD – U drugom tromesečju ove godine nastavljena je praksa da se mnogo više upotrebljavaju mobilni nego fiksni telefoni, pa su pretplatnici u Srbiji mobilnim telefonom dnevno u proseku razgovarali po sedam minuta a fiksnim samo 2,9 minuta.

Pregled tržišta elektronskih komunikacija za drugi kvartal Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) pokazuje da je smanjen i broj pretplatnika fiksne telefonije, kao i saobraćaj ostvaren u fiksnoj telefoniji.

U ovom periodu je 2,39 miliona pretplatnika razgovaralo oko 630 miliona minuta, sa fiksnih telefona su najviše pozivali upravo fiksne telefone, ogromnu većinu pretplatnika, 87 odsto, činili su privatni korisnici.

Opao je i broj prenetih brojeva koji je aprilu, maju i junu iznosio 7.200, odnosno oko 2.400 mesečno.

Kada je reč o mobilnoj telefoniji, u izveštaju se navodi da je oko 8,33 miliona aktivnih korisnika razgovaralo oko 5,3 milijardi minuta i poslalo oko 1,3 milijarde SMS poruka, što je više u odnosu na prethodni kvartal.

U drugom tromesečju blago je porastao i broj aktivnih korisnika mobilne telefonije, i to kako postpejd tako i pripejd korisnika.

Među postpejd korisnicima preovlađivali su privatni korisnici, koji su činili oko 73 odsto od ukupnog broja.

Sa mobilnih telefona najviše su pozivani brojevi u sopstvenoj mobilnoj mreži dok su u romingu mnogo više zvali korisnici iz inostranstva.

Poraslo je i korišćenje interneta, odnosno količina prenetih podataka preko mobilne mreže i iznosila je 149,3 miliona GB, što znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 250 MB, odnosno oko 7,42 GB mesečno.
Broj prenetih brojeva u mobilnoj mreži je bio veći nego u prvom ovogodišnjem kvartalu i iznosio je oko 25.000, odnosno oko 8.300 mesečno.
Broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog interneta je blago porastao i iznosio oko 1,77 miliona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar