U trendu

Do 2040. prvi komercijalni fuzijski nuklearni reaktor u VB

LONDON – Prvi u svetu komercijalni fuzijski nuklearni reaktor biće pušten u rad do 2040. godine u Velikoj Britaniji, najavila je Vlada VB.

Nuklearka koja bi teoretski mogla da obezbedi skoro neograničenu čistu energiju biće izgrađena u Notingemširu, objavio je BBC, navodi Agencija za energetiku Srbije u svom biltenu.

Lokaciju je u otkrio poslovni sekretar Jakob Ris Mog i dodao da će Britanija na taj način „svetu dokazati komercijalnu održivost proizvodnje električne energije korišćenjem toplote iz reakcija nuklearne fuzije.

Nuklearka će zameniti elektranu na ugalj koja bi trebalo da bude zatvorena ove godine.

Međutim, istraživači kažu da još uvek postoje ogromne prepreke koje treba savladati pre nego što tehnologija postane održiva.

U reakciji fuzije, dva atoma se sudaraju i zajedno formiraju jedan atom, oslobađajući ogromne količine energije.

Ovaj proces se stalno odvija kod zvezda, gde se tone atoma vodonika razbijaju svake milisekunde.

Kada razbiju svoje atomske veze i formiraju teže atome helijuma, stvaraju toplotu i svetlost.

Istraživači žele da ponove ovaj proces na Zemlji, a da bi to učinili morali bi zagrejati vodonik na više od 100 miliona stepeni. Ne postoje materijali koji mogu da izdrže direktan kontakt s ovom temperaturom, tako da će pregrejani atomi biti pritisnuti zajedno sa snažnim magnetima unutar uređaja poznatog kao „tokamak“.

Vlada je obećala više od 220 miliona funti za STEP (Sferični „tokamak“ za proizvodnju energije).

Kako je navedeno, ako nešto pođe po zlu unutar fuzijskog reaktora, uređaj se jednostavno zaustavlja, tako da nema rizika da se ova kolosalna toplota oslobodi.

Teoretski, nuklearna fuzija bi mogla proizvesti ogromne količine ugljenično neutralne energije i to skoro četiri miliona puta više energije nego korišćenjem uglja, nafte ili gasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.