U trendu

Do 7. aprila prijave investitora u Srbiji za podršku pri apliciranju na StarTech konkurs

Inovatori u Srbiji imaju još mesec dana da konkurišu za StarTech program i dobiju pomoć do 100.000 evra, a do 7. aprila mogu da se prijave za program podrške u izradi aplikacije, saopštila je danas Nacionalna alijanska za lokalnai ekonomki razvoj (NALED).

StarTech program je projekat duvanske kompanije Filip Moris (Philip Morris) u vrednosti pet miliona dolara, koji sprovodi NALED, uz podršku Vlade Srbije.

Inovatori mogu da apliciraju za grantove od 15.000 do 100.000 dolara. Osim novca, korisnici grantova moći će da računaju i na 1.000 sati mentorske podrške za registraciju patenata, podršku izlasku na nova tržišta, pravne savete.

Na info danu StarTech programa, posvećenom saradnji nauke i privrede, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da se nada da će broj inovacija koji dolaze iz naučne zajednice i instituta biti veći nego u prethodna dva ciklusa.

Ona je dodala da je ohrabrujuće što je StarTech program najveću podršku dao timovima koji se bave veštačkom inteligencijom, biotehnologijom, poljoprivredom i ekologijom što su, kako je ocenila, teme koje su danas najbitnije.

„U Srbiji trenutno posluje oko 500 startap kompanija, ali se nadamo da će njihov broj biti još veći. Za ceo ekosistem zato je veoma značajan Startech program koji pokazuje koliko je bitno da svi zajedno sarađujemo – država, privreda i nevladin sektor“, kazala je Begović.

Pozvala je i druge kompanije u Srbiji da podrže inovatore jer je to veoma važno za razvoj nauke i inovacija u Srbiji.

„Prioritet Vlade biće komercijalizacija i internacionalizacija naših domaćih rešenja, kako bismo uhvatili korak sa svetskim trendovima“, istakla je Begović.

Direktor korporativnih poslova u Filipu Morisu, Ivan Miletić rekao je da je ova internacionalna kompanija pre nekoliko godina napravila vrlo hrabar zaokret ka novim proizvodima i potpuno novim tehnologijama.

„Rešili smo da se baziramo na inovacijama, ali onda smo počeli da se suočavamo sa problemima za koje nismo znali da postoje. Pre dve godine najveći biznis problem kompanije PMI bio je nestašica mikročipova na svetskom tržištu. Inovatori iz auto-industrije rešili su ovaj izazov jer su se setili da svaka veš mašina ima čip, te su kupili 30.000 veš mašina i tako rešili nestašicu na tržištu. Ovaj inovativni način razmišljanja, mi vidimo i negujemo kod timova iz StarTecha“, rekao je Miletić.

Vlada Srbije formirala je prošle godine Centar za četvrtu industrijsku revoluciju sa idejom da se osim novčane podrške inovacijama, pruži i regulatorna, razvojem javnih politika kako bi implementacija inovacija bila mnogo lakša u svakodnevnom životu, rekla je direktorka tog centra Jelena Bojović.

„Dugi niz godina ulaže se u inovacije i to je put kojim treba i dalje da idemo. Broj patenata je povećan 3,6 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ono što je sledeći korak je povezivanje inovativnog i komercijalnog i pronalaženje načina da te inovacije stignu do svih nas“, rekla je Bojović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar