U trendu

Do kog nivoa će ići kamate ECB zavisi od inlac. očekivanja

FRANKFURT – Putanja ključne kamate Evropske centralne banke (ECB) u budućnosti, uključujučhi domet i tempo podizanja cene zaduživanja, zavisiće od inflacionih očekivanja, izjavila je danas predsednica ECB Kristin Lagard.

U govoru na jednoj konferenciji u Frankfurtu, Lagardova je rekla da će ECB morati dalje da povećava stope, nagovestivši novo, četvrto uzastopno podizanje kamate na sastanku u decembru kako bi vratiila inflaciju u srednjem roku na ciljani nivo od 2,0 posto, prenosi portal investing.com.

ECB je od jula povećala kamatne stope za 200 baznih poena.

„Kamatne stope jesu i ostaće glavno sredstvo za prilagođavanje našeg političkog stava. Ali, takođe moramo da normalizujemo naše druge instrumente politike i tako pojačamo efekat naše kamatne politike“, rekla je Lagardova.

Ona je, međutim, upozorila da će stope ECB možda morati da dostignu nivoe koji će ograničiti ekonomsku aktivnost, dodajući da je povećan rizik od recesije.

Predsednica ECB je takođe rekla da je „primereno“ da se bilans stanja Banke, odnosno njen portfelj dužničkih hartija od 5,0 biliona evra (5,2 biliona dolara) koje je kupovala kako bi podržala ekonomiju tokom kovid pandemije, normalizuje i smanji na „odmeren i predvidljiv način“.

Lagardova je najavila da će ECB sledećeg meseca izložiti ključne principe za smanjenje svog portfelja obveznica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.