Do kraja godine nova Strategija za sprečavanje pranja novca

BEOGRAD – Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas donošenje nove Strategije za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma do kraja godine.

Na sednici Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma održanoj u Vladi Srbije, kojom je predsedavao ministar Mali, istaknuto je da će se nova Strategija razmatrati već na sledećem sastanku koji bi trebalo da se održi sredinom oktobra.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, na sednici je zaključeno da je regulatorni okvir za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji znatno unapređen, i da je Strategija iz te oblasti, od 2015. do 2019. godine, u najvećem delu ispunjena.

Bilo je reči i o planiranom sastanku MANIVALA u decembru u Strazburu, a gde bi za još tri preporuke trebalo da bude unapređen rejting Srbije, za šta je pripremljen Izveštaj o napretku Srbije, koji će se ubrzo naći pred Vladom, a razmatran je i sastav delegacije koja će nas predstavljati.

MANIVAL je telo Saveta Evrope koje se bavi procenom usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica Saveta Evrope sa međunarodnim standardima (FATF).

Ministar Mali je istakao da se nastavlja sa usaglašavanjem propisa, koji su direktno vezani za oblast sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma.

Menja se niz zakona, među kojima su Predlog zakona o računovodstvu, Predlog zakona o reviziji i Predlog zakona o državnoj pomoći, koji će se već sutra naći pred poslanicima.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović je rekao da su pomenuti predlozi zakona usaglašeni sa preporukama MANIVALA, a da će pre svega biti unapređen postojeći sistem javnog nadzora i kontrole.

Jedna od najvećih izmena Predloga zakona o računovodstvu i reviziji obuhvata izmenu postojeće regulative, u smislu zabrane krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima, kao i saradnicima da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnici koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.