U trendu

Do kraja godine u SRB proizvodnja uređaja protiv ambrozije

BEOGRAD – Serijska proizvodnja uređaja koji na ekološki način rešava problem širenja jednog od najinvazivnijih alergena na svetu – ambrozije, do kraja godine počeće u našoj zemlji, zahvaljujući patentu srpskog elektroinženjera Miloša Stankovića.

„Ambrozer“ je rešenje za globalno uništavanje korova u korenu putem radio-frekvencije i struje, bez hemijskih jedinjenja i pesticida – ekološkim putem.

Još je čuveni Nikola Tesla pokušavao da napravi električni uređaj za uništavanje korova, a od tada do danas, brojne regulative su se menjale, pa je bilo neophodno ispuniti visoke standarde bezbednosti koji postoje u EU i svetu.

Elektroinženjer, inovator, preduzetnik i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja Stanković je u tome uspeo i zatim osnovao startap kompaniju EWD (Electric weed destroyer) Tećnology u Beogradu, objavila je PKS.

Stanković, dobitnik više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja i član brojnih akademija nauka širom sveta je ranije za jedan časopis objasnio zašto se odlučio da osmisli uređaj za uništavanje korova.

„Moj brat od malih nogu ima problem sa ambrozijom. Hteo sam da pomognem njemu i svim ljudima koji pate zbog ambrozije i tako sam krenuo sa razvojem uređaja pre desetak godina“, rekao je on.

Stanković je tada uspostavio saradnju sa švedskim Univerzitetom za poljoprivredu, a uređaj je do danas testirao na 180 vrsta korova.

Pored Švedske i Srbije gde je uređaj isproban, korov je uništavan u Sloveniji, Nemačkoj i Ruskoj Federaciji.

Stanković je podneo prijave (PCT) za patent u 148 zemalja dokazujući da njegov proizvod ne postoji nigde na svetu i ima industrijsku primenu.

Serijska proizvodnja trebalo bi da počne u Srbiji krajem godina.

„Plan je da uređaj dalje distribuiramo u velike lance koji prodaju baštensku opremu, poput Jysk-a, Wobyhaus-a, Uradi-sam, sistemom B2B prodaje“, kaže Stanković.

„Ambrozer“ radi tako što se regulacijom frekvencije uništava korov ili određeni deo biljke.

U zavisnosti od vrste korova, zavisi frekvencija koja se upotrebljava da bi se eliminisao korov.

Prilikom fizičkog kontakta elektroda uređaja sa korovom koji se tretira, nastaju biohemijski i biofizički procesi u biljci, ona u istom trenutku vene i ne raste više tokom sezone.

Uređaj se može podesiti da uništava grupno ili selektivno korov, a ne uništava korisne biljke niti mikroorganizme.

Može se postaviti na traktor, kamion, kosilicu ili ručni uređaj za domaćinstva i u gradskim parkovima.

U Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gazdinstava, istakao je Stanković i objasnio da „Ambrozer“ može da pomogne organskim proizvođačima, kao i opštinama i gradovima, kojih ima 175 u našoj zemlji, a u kojima bi komunalna preduzeća mogla da koriste njegov uređaj za suzbijanje ambrozije na svojim površinama.

Srpski naučnik, Miloš Stanković, rukovodilac je Inovacionog centra u Kragujevcu pri fakultetu, počasni doktor nauka na državnom Univerzitetu u Ruskoj Federaciji, „tehničkih nauka“ na Evropskom Univerzitetu u Nemačkoj, „ekoloških nauka“ na međunarodnom Univerzitetu u Nju Jorku, dobitnik je Svetosavske nagrade za postignute rezultate u naučno – istraživačkom radu, Nagrade Grada Beograda za pronalazaštvo, nosilac Ordena Aleksandar Nevski Ruske akademije nauka, WIPO zlatne medalje za najbolji patent Svetske organizacije za intelektualnu svojinu iz Ženeve…

Više od 30 tehnološko-inovativnih startapa i organizacija iz Srbije učestvovalo je nedavno u organizaciji PKS na jednom od najprestižnijih startap manifestacija u svetu „ViennaUp ’22“ u Beču, među kojima i startap EWD Tećnology, podećaju iz PKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar