Do Nove godine stvoriće se uslovi za otvaranje kopa Radljevo

UB – Do Nove godine biće završen montažni plac budućeg površinskog kopa Radljevo i severna obilaznica oko kopa, a onda ćemo u vrlo kratkom roku doći i do uglja, izjavio je danas direktor EPS-a Milorad Grčić prilikom obilaska radova na ovim objaktima.

„Svaki posao koji započnemo unutar Elektroprivrede Srbije a obezbeđuje produženje veka bilo kojeg proizvodnog kapaciteta, veoma je važan za EPS, a u ovom slučaju za Kolubaru jer je ona stub stabilnosti napajanja električnom energijom cele Serbije“, rekao je Grčić.

On je naglasio da je budući kop Radljevo deo basena Kolubara i Termoelektrana Nikola Tesla koje proizvode polovinu strujer u Srbiji.

„Kop Radljevo je deo tog basena. Taj kop su neki pametni ljudi koncipirali 1976. godine i ja ću biti veoma otvoren, trebalo je da dođe na vlast SNS i Aleksandar Vučić da bi se taj projekta realizovao“, naveo je direktor EPS-a.

On je objasnio da su skidanje zemlje, izgradnja obilaznice i montažnog placa na kome će se montirti i servisirati rudarska oprema deo prirpema za početak rada kopa.

„Danas smo ovde da obiđemo radove na dva znacajna posla, izgradnja puta severne obilaznice dužine 1.557 metara vredne milion evra, i na velikom montažnom placu površine pet hektara čija vrednost je dva miliona evra. Za vrlo kratko vreme doći ćemo i do uglja“, rekao je Grčić.

On je zahvalio zaposlenima u Opštini Ub kooji su u veoma kratkom roku završili postupak eksproprijacije na oko 300 hektara gde se ovi objekti grade.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić istakao je da je nepotrebno govoriti o tome kojiko je kopp Radljevo značajan za čitavu Srbiju pa i za Ub.

„Ub već nekoliko godina uživa prednosti koje donosi realizacija jednog ovako grandioznog projekta. Ja sam veoma zahvalan predsedniku Republike koji je puno pomogao, direktoru Grčiću kao nekome ko je tu da se stara o realizaciji projekta, i predsedniku sindikata Kolubare i svima koji su iza njega stajali shvatajući značaj ne samo u lokalnim okvirima već i za čitavu zemlju“, rekao je Glišić.

Miodrag Ranković, predsednik Sindikalne organizacije Kolubare, naglasio je da je kop Radljevo budućnost rudarskog sektora.

„Sve ovo daje sigurnost da će se ugalj još dugo koprati na teritoriji opština Ub i Lazarevac i on je dosta značajan, jer će u neko dogledno vreme zameniti naše starije kopove“, rekao je Ranković.

On je dodao da je otvaranje kopa Radljevo odgovor svim lobistima koji pričaju kako se ugalj više neće kopati.

„Ja mislim da će se on sa ovakvom politikom države dugo kopati. Uek je bilo tih lobista koji bi da izmeste prekidač u neku drugu državau, da nas porobe sa te strane, ali ja mislim sa ovajvim rukovodstvom države to im neće proći“, zaključio je Ranković.

Direkotr EPS-a Grčić objasnio je kako niko ne treba da brine da će se smanjiti količina električne energije koje Srbija proizvodi iz uglja zbog uvođenja „zelene“ energije.

„Ugalj daje stabilnost u proizvodnjiu električne energije u Srbiji. Proizvodnja struje iz uglja ostaće na istom nivou kao i sada, samo ćemo povećati kapacitete u obnovljivim izvorima energije pa će u ukupnoj količini prouizvodnje procenat koji se proizvodi iz uglja biti manji, ali će količine uglaj i električne energije iz njega ostati isti“, naglasio je Grčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.